SOMMERINTERVJUET

– Norge står overfor store endringsbehov, og vår bransje kan bidra ved å tenke nytt

Telia-sjefen etterlyser radikale endringer.

La vita è bella: Telia-sjef Abraham Foss har tatt med seg mengder av elektronikk og dingser på ferien i et av Italias beste mat- og vindistrikter.
La vita è bella: Telia-sjef Abraham Foss har tatt med seg mengder av elektronikk og dingser på ferien i et av Italias beste mat- og vindistrikter. Bilde: Privat
19. juli 2016 - 07:32
Vis mer

Sjefen for Telia Norge har tilbragt en ikke så rent liten del av karrieren i selskapet som nå er blitt hans aller største konkurrent, nemlig Telenor.

Og mens Abraham Foss lader opp, ikke mobiltelefonen, men kropp og sjel – i umiddelbar nærhet til Italias beste vinranker, er vi klare med et utvidet sommerintervju med ham.

Hvor er du nå?

– Piemonte, Italia. Midt i mellom druerankene.

Hva er planene for sommeren?

– Lade opp til nye utfordringer gjennom å være mye sammen med familie og venner, lese masse og utforske nye områder.

Hva synes du om innsatsen til politikerne våre innen IT-politikk? Noe du mener burde vært gjort annerledes?

– Mange av våre politikere har skjønt behovet for og muligheten rundt digitalisering, men våre folkevalgte har ennå ikke knekt koden med hvordan de nye strukturene og incentivene må endres radikalt. Jeg kunne gjerne tenkt meg at vi så på IT-politikk som en kilde til konkurransekraft i mange sektorer. IT bør i mindre grad ses på som en ren kostnadspost på toppen av eksisterende tenkning, men heller fornying, forbedring og nedbygging av dagens ressursbruk.  Ikke minst det offentliges egen bruk vil påvirke denne konkurransekraften, og her blir reduksjon av eget kostnadsnivå sentralt. Vi har et fantastisk utgangspunkt i Norge med gjennomgående høy evne til å implementere teknologi, høy utdannelse og åpenhet for resten av verden. Norsk økonomi står overfor store endringsbehov, og vår bransje kan bidra til slik omlegging ved å tenke nytt gjennom samarbeid. Vi er klare.

Min hjemskjerm: Den reisevante Telia-sjefen virker godt organisert.
Min hjemskjerm: Den reisevante Telia-sjefen virker godt organisert.

Hvilke elektroniske dingser må være med på ferieturen?

– PC, Mac, Ipad, to telefoner, en prosjektor til utekino og Fitbit. Samt en juicemaskin og en Ferrari Pizzaovn. Det siste er ikke et must, men er nylig innkjøpt.

Hvilke apper klarer du deg ikke uten?

– Nettaviser, tripadvisor, whatsapp, Fitbit, Telia, DNB, SAS, Google mail, Google translate, Heos, FB, Google maps, Spotify og e-mail.

Hvilken utdannelse ville du valgt i dag, hvis du fikk muligheten til begynne om igjen?

– Jeg vet ikke om jeg ville endret på den akademiske retningen, men jeg ville definitivt studert helt eller delvis i Asia.

Hvor ofte sjekker du e-post, bedriftens intranett eller andre samhandlingsverktøy i ferieperioden?

– Hver dag. Men jeg holder meg borte fra den daglige driften.

Hva skal du lese i sommer?

– Krim og italiensk.

Foretrekker du nettbrett, lesebrett eller fysiske bøker?

– Kommer fra verdenen med fysiske bøker. Tester ut Storytel (strømmetjeneste for lyd- og ebøker på mobilen, red.anm.).

Hva er et perfekt sommerminne for deg?

– Varmt vær, sprudlende ungdom og fornøyd kone. Og noe godt i glasset og på tallerkenen.

Hvordan vil norsk IKT-bransje utvikle seg de neste årene?

– Mange sektorer kommer til å ta ut store gevinster ved å digitalisere seg og flytte tjenester ut i skyen. Spesielt offentlig sektor vil gå gjennom store endringer for å tilpasse seg en digitalt oppegående befolkning og nødvendige tilpasninger i norsk økonomi. Her ligger det store muligheter for IKT-bransjen.

Hvilket IT-selskap tror du er størst i verden om fem år - og hvorfor?

– Fem år er en hel evighet, og jeg skulle tro at vi ikke kjenner navnet på dette selskapet i dag. Det blir også et spørsmål om hva man definerer som et IT-selskap. Skulle jeg nevne noen vi kjenner idag, vil jeg sagt Alibaba eller Amazon. Men vi vet at nye sammensetninger basert på IT-infrastrukturer og ikke tradisjonelle eiendeler etableres i eksploderende hastighet. Det er nok å referere til verdens største taxiselskap og verdens største hotellkjede som eksempler (her sikter Foss til Uber og Airbnb, skulle vi mene, red.anm.)

Gi dine beste råd for hvordan Norge kan unngå å ende opp som et land av IT-forbrukere, fremfor innovatører, eksperter og gründere.

– Lurer litt på dette spørsmålet. Det ligger enorm makroøkonomisk verdiskapning i et norsk samfunn som greier å operere med høy grad av digitalisering. Men spørsmålet går nok videre. Vi kan alle starte med å erkjenne at vi må alle lykkes med å etablere partnerskap på tvers av selskaper og økonomiske interesser. Det betyr at alle selskaper – og særlig de store – må jobbe med å innovere gjennom andre. Siden vi har et flott samfunn med et stort økonomisk sikkerhetsnett, reduserer vi tilfanget av naturlig risikovilje. Vi må følgelig tenke enda mer aktivt på hvordan vi også får frem økonomiske incentiver til å etablere ny virksomhet og «jobbe utenfor boksen».

Hva blir de viktigste eller mest krevende arbeidsoppgavene som venter deg etter ferien?

– Punkt  1: Alle medarbeidere skal se sin oppgave og bli motivert av å drive inkrementelle og radikale endringer i forhold hvordan vi realiserer kundeopplevelsene. Punkt 2:  Vi skal vise at vi har Norges beste 4G nett. Punkt 3:  Vi skal sikre en langsiktige innovasjonsagenda som utvikler oss videre som selskap.

Følg spalten videre i sommer. Her en oversikt over våre sommerintervjuer.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.