JUSS OG SAMFUNN

Norge starter ICANN-sekretariat

USA eneste motstander av maktdeling over Internett.

9. juli 2010 - 09:48

EU presset i fjor høst gjennom reformer som fraristet USA noe av den makten landet har hatt over sentrale deler av Internett, gjennom nonprofit-organisasjonen ICANN.

ICANN (Internet Corporation for Assigned Names and Numbers), har blant annet ansvaret for alle toppnivådomener, tildeling av IP-adresser og rotserverne til navnetjenere (DNS).

Reformen innebar at andre lands myndigheter fikk mer innflytelse over ICANN gjennom den internasjonale granskningskomiteen Government Advisory Board (GAC). Se saken Internett fikk sin uavhengighet.

Norge har nå tatt på seg oppgaven med å starte et GAC-sekretariat i ICANN sammen med Nederland og Brasil.

Hensikten er å effektivere GAC og jobbe for større påvirkning i saker som ICANN håndterer. Det melder Post- og teletilsynet (PT), som er ansvarlig for det norske bidraget, og som i mange år har kjempet for en demokratisering og maktdeling over nettet.

- Trygg og sikker drift av Internett er svært viktig. Samfunnet vil ikke tåle at nettet blir ustabilt. Amerikanerne har gjort en god jobb, men vi synes at også andre land må delta, sier PT-direktør Willy Jensen til digi.no.

PT-direktør Willy Jensen har i mange år kjempet for maktfordeling over Internett. <i>Bilde: Svein Erik Dahl, Samfoto</i>
PT-direktør Willy Jensen har i mange år kjempet for maktfordeling over Internett. Bilde: Svein Erik Dahl, Samfoto

Han regner med at flere land blir med i det nye sekretariatet, som blir et spleiselag. Formelt får ikke sekretariatet makt, men skal støtte formannen i GAC med praktiske oppgaver, som møteforberedelser, dokumentutsendelser, arkivering, men også strategi.

- Slik at GAC kan gjøre en enda bedre jobb. Vi skal sørge for at sekretariatet har personell med kompetanse, og at de samarbeider godt med ICANN i USA. De skal ikke være motspillere, men medspillere.

Vil ha norske ansatte

Det nye kontoret skal ligge i Amsterdam, og åpner etter planen i juni neste år med to-tre ansatte.

Driftsbudsjettet er ikke helt på plass, men det norske bidraget blir på mellom en halv og en million kroner årlig, ifølge Jensen.

- Blir det aktuelt for nordmenn å jobbe der?

- Ja, jeg håper ganske bevisst at noen av våre folk kan jobbe der på midlertidig utplassering. Det vil typisk være kompetanse fra PT, folk fra departementene eller akademia.

Etter det digi.no erfarer har opprettelsen av et GAC-sekretariet blitt mottatt udelt positivt av alle land, med ett stort unntak. Nemlig USA.

- Det stemmer langt på vei. Vi har hatt lange og harde diskusjoner med USA, men tror vi har oppnådd en felles forståelse, sier Willy Jensen.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.