De nordiske landene har alltid havnet høyt opp på IDCs "Information Society Index" (ISI). Indeksen måler hvordan informasjonsteknologi utnyttes i 55 land. I årets måling (som viser til 2002) er alle de fire nordiske landene blant de fem beste.
Slik er de fire nordiske landenes plassering på 2002-indeksen (2001-plassering i parentes):
Sverige: 1 (1)
Danmark: 2 (5)
Norge: 4 (2)
Finland: 5 (8)
Svenskene har kommet øverst på listen fem år på rad, og IDC skryter av hvordan Sverige jevnt og trutt har bygget ut infrastrukturen og utviklet stadig mer avanserte tjenester på toppen.
Danmark og Norge har tradisjonelt kjempet om hvem som er best på denne rangeringen. At Danmark rykker opp i år, mens Norge rykker ned, har sammenheng med at krisen i IT-markedet har rammet den norske databransjen hardere, og at danskene har gjort en vanvittig rask utrulling av bredbåndstjenester. Bredbåndsutbyggingen i Norge går, som digi.no sine lesere vet utmerket godt, ikke like glatt.
Landet er så stort og bredbåndsutbygging krever investeringer som er så store at både myndighetene og private investorer kvier seg, påpeker IDC.
Finland er en kommende stjerne, skal vi tro analysebyrået. Både utbredelsen av PCer og internett har gått litt tregere her, men på et område er finnene langt foran resten av oss: Mobiltelefoner. Tause finner fra dom dupa skogerna er en myte som ikke er kompatibel med landets mobiltelefonmani.
Med fremveksten av stadig mer mobil og trådløs IT, spår IDC at Finland både kan rykke opp øverst på listen som den mest avanserte IT-nasjonen i verden.
- At vi er på toppen av listen, betyr at vi i den nordiske regionen har en sterk utbredelse av IT og er i stand til å utnytte den, sier forskninssjef Anders Melbak i IDC Nordic.
- Man skal heller ikke undervurdere "show-off" effekten, sier han. - Store bedrifter og finansielle institusjoner bruker ISI som en av sine kilder når de skal avgjøre hvor de skal investere.
Så får vi håpe de holder seg til ISI, og overser de andre rangeringene som er publisert i de siste månedene, som Accentures måling av IT-modenhet i det offentlige, som viste at Norge faller fra fjerde til 16. plass - av 22 land, eller Cisco sin måling som viste at Norge bruker minst på IT (Aftenposten 15. mai).