- Folk har kjøpt den på spesifikasjonene og på grunnlag av en forskningsrapport utarbeidet av Arne Aarås ved Alcatel STK og Ola Ro ved Premed, begge internasjonalt anerkjente eksperter på ergonomi, forteller Tom Schmidt fra AnimaX. Selskapet er hittil kjent for tre fjernstyrere for pc, til hhv spill, presentasjoner og internettstreifing. Men den ergonomiske musa er AnimaX-produktet med absolutt største potensiale, mener Schmidt.
Musa har vært utviklet over en periode på seks år av ingeniør og bonde Gabriel Wergeland.
- Det finnes tusenvis av musmodeller på markedet, forteller Schmidt.
- Anir er den eneste som bygger på det som er håndas naturlige stilling når du sitter ved et bord. Da hviler du ikke håndflaten mot bordplaten. Det naturlige er at tommelen vender oppover, og at håndflateplanet står loddrett på bordplaten.
Musa er følgelig et noe skråstilt håndtak som du griper rundt. Mustastene er øverst på håndtaket, og kontrolleres med tommelen. Utseendet minner om en gledesspak ("joystick") til spill, men selve håndtaket lar seg ikke bevege i forhold til sokkelen. Du beveger musa på bordflaten, som med en vanlig mus.
- Det tar et par dager å vende seg til den. Deretter går det glatt, og risikoen for musesjuke blir betraktelig redusert, sier Schmidt.
- I øyeblikket har vi bare én modell. Etter hvert vil vi lage utgaver for kjevhendte, og vi vil lage musa i flere størrelser, og for mann- og kvinnehender. I Norge har vi bundlingsavtaler med pc-leverandører som Cinet og Datavarehuset, og vi har distribusjonsavtale med Ingram Mikro og Esselte. I Storbritannia har vi avtaler med Winbledon-sponsoren Elonex, og med Boston.
Schmidt legger også opp markedsføring gjennom bedriftshelsetjenester. Det har gjort store organisasjoner som ABB, Statoil og Skattedirektoratet til aktuelle kunder. Prisen i Norge er 790 NOK, inkludert mva.
- Internasjonalt sett står vi på terskelen til flere store avtaler, sier Schmidt. - Arne Aarås fra Alcatel skal foredra på en kongress i USA i april, overfor representanter for 30 internasjonale storkonsern, deriblant dataleverandører som IBM og Microsoft.
Tom Schmidt var med på å starte Datavarehuset midt på 1980-tallet, og er kjent som uforbederlig optimist.
- Jeg tror dette blir den nye "bindersen", sier han med et aldri så lite glimt i øyet.