TELEKOM

Norsk forsker: – TCP/IP-protokollen er utdatert. Standarden er et eneste rot

Vi bruker internett hver dag, men teknologien er utdatert.

13. apr. 2016 - 09:00

Det mener professor Michael Welzl ved Institutt for informatikk, Universitetet i Oslo (UiO).

– TCP/IP-protokollen er utdatert. Standarden er et eneste rot. Vi snakker her om noe som er trinnvis bygd opp og optimalisert over mange år, sier forskeren til digi.no.

Forskere ved UiO jobber derfor med et testprosjekt der de finner løsninger for å implementere Recursive InterNetwork Architecture-teknologien (RINA) i dagens nett.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonsørinnhold
Atea
Nyskapningen som endrer PC-industrien

Bedre metningkontroll

RINA er en nyutviklet nettverksarkitektur som ble utviklet ved universitetet i Boston. ProtoRINA – versjon 1.0 – ble offentliggjort i oktober 2013.

Professoren bruker metningskontroll som eksempel:

– Internett skal finne den beste stien når det er stor metning, men det fungerer ikke helt som vi tror. Vanligvis tar all trafikk den samme stien uansett. Går noe ned, finner datapakkene kanskje en annen sti og gjenberegner den beste ruten.

– Med RINA vil man i sanntid finne den stien med lavest metning, og dermed bestemme hvilken vei pakkene skal ta, forklarer Welzl.

Ifølge professoren baserer RINA seg på at nettverkskommunikasjon ikke trenger å være flere sett med mange forskjellige funksjoner.

– Det gjør at man kan finne nye ruter i sanntid, og dermed vil man også få bedre ytelse av nettet. Med det kommer også bedre pålitelighet. Arkitekturen i seg selv er mye enklere å administrere, og man vil antageligvis få billigere maskinvare.

– Det er bevist at teknologien fungerer bra, og at den har mange fordeler, sier forskeren til digi.no.

Raskere surfing

Professoren mener internettleverandørene (ISP-ene) vil se store fordeler av den nye teknologien hvis man kan implementere den på sikt.

– Sluttbrukeren vil kanskje ikke merke så store forskjeller, selv om surfing generelt sett vil bli mye raskere, påpeker han.

Foreløpig jobber UiO-forskerne bare i et simulatormiljø som kjører på en Linux-kjerne.

– Der kjører vi kode fra det europeiske testprosjektet. Det fungerer ikke helt enda, men vil funke til slutt. Når algoritmen og koden blir bedre, kommer vi etterhvert til å bygge en testbed. Dette er tross alt bare grunnforskningen. Vi er foreløpig langt unna en effektiv implementering, sammenfatter Welzl.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.