Norske Safe4 Security Group etablerer seg med partere i Danmark og Sverige og Estland står for tur. Skal vi tro selskapets administrerende direktør Bjørge Kraft er det bare begynnelsen. De har forespørsler fra en rekke land som er interessert i den norskutviklede teknologien og forretningsmodellen.
Utfisjonert
Safe4 ble utfisjonert da G4S ble solgt til Nokas. De hadde gjennom flere år utviklet teknologi og forretningsmodeller, og de som drev med det ville starte for seg selv.
Det ble starten på selskapet som nå har etablert partneravtaler med 200 selskaper i Norge som driver med installasjon av alarmtjenester og utrykning. I dag er Safe4 et lite konsern med litt over 40 ansatte som eies 80 prosent av dem som jobber der i tillegg til noen andre norske eiere.
– Vi skal holde moderselskapet norsk, men etter hvert som vi ekspanderer inn i andre europeiske land vil vi bruke den samme modellen med at de ansatte eier mye av virksomheten, sier Kraft.
Avduket operativsystem på 10 kb >>
Hightech
Ifølge Kraft er sikkerhet en høyteknologibransje. Selv har de jobbet med IoT («Internet of Things», tingenes internett, red.anm.) lenge før begrepet dukket opp.
– Vi har røtter som går tilbake til analog teknologi på 1980-tallet. Allerede den gangen koblet vi opp boliger og bygg og overførte meldinger fra sensorer til sentrale systemer. Det er det vi kaller M2M (maskin til maskin-kommunikasjon) i dag, og som selvfølgelig er blitt digitalt og veldig mye mer avansert og som nå er en del av det større IoT-begrepet, sier han.
Står på tre ben
Den virksomheten som nå skal ut i Europa er basert på tre viktige prinsipper. Det ene er teknologien de har utviklet i form av en multifunksjonell ruter. Det andre er at selskapet er teknologinøytralt. Safe4 tillater at partnere integrerer sine egne løsninger inn i deres teknologiplattform. Selv har de utviklet en svært avansert sikkerhetsruter som både kan kommunisere ut av huset via bredbånd og på mobilnettet, og internt via flere trådløse standarder. Det gjør integrering enkelt.
– I denne bransjen må vi være hundre prosent sikre på at de viktige meldingene kommer frem til alarmsentralen, og ruteren vi har utviklet her i Norge sørger for det. Det å være teknologinøytral tror vi er en fordel både for oss og partnerne, men også for kundene. Sluttkunder er ikke tjent med å bli låst inn i en formatkrig, sier han.
Det tredje benet de står på er at de driver nøytral alarmstasjon. Det gjør at ulike partnere kan tilby alarmtjenester som er bemannet 24/7/365 uten at de selv trenger å etablere en egen virksomhet. Det bidrar til volum og til lavere priser.
– De andre alarmstasjonene her i landet er reservert for det enkelte selskap. Vi har mer tro på en samarbeidsmodell. I motsetning til det som er vanlig er vi en nøytral aktør i den raskt voksende sikkerhetsbransjen. Vi fungerer som en slags grossist der de andre har et lukket forretningskonsept. Det gir størrelse og muskler til å gå løs på nye området. Nå driver vi og ansetter helsepersonell slik at vi kan koble på velferdsteknologi, som kommer til å bli stort i årene fremover, sier han.
Vekstområde
Kraft tror det som før har vært begrenset til alarmtjenester, vil ha svært gode vekstvilkår i årene fremover. Fra innbruddsalarm vil en smart kobling i boliger og bygninger bli et fundament for energistyring, velferd og mye annet. Vi er ikke begrenset til bygninger heller. Biler, båter og andre mobile enheter, vil kunne bli et stort marked.