Av Per Morten Hoff og Benedicte Waaler, IKT-Norge
Det er et stort paradoks i norsk miljøpolitikk; vi ser problemer der vi kunne sett løsninger. Vi trenger en ny og «smart» tilnærming til hvordan vi skal redusere våre klimautslipp.
Tradisjonell industri har utslipp, derfor krever man at tradisjonell industri reduserer sine utslipp. Denne tilnærmingen gjentas i tiltakene som nylig ble lagt frem i Klimakur 2020. Fokus er på hvordan vi skal få gammel næring til å forurense litt mindre.
I stedet burde vi sett på hvordan ny teknologi og ny grønn industri kan avløse den gamle. Skal vi som nasjon ha troverdighet kan vi ikke bare kjøpe kvoter ute, vi må også ta smarte grep hjemme.
Norge har kun CO2-kvoter på en tredel av våre utslipp, og utslippsveksten skjer utenfor kvotesystemet. Enten lukker miljøvernministeren øynene, eller så er det den gamle industrien som styrer Norges miljøpolitikk?
IT er en problemløser på tvers av sektorene – og Norges tredje største næring nevnes ikke i politikernes miljøtiltak, fordi vi ikke har noe utslipp å bidra med. Men vi vil gjerne bidra – fordi vi har løsninger. I Tyskland har myndighetene vært med å utarbeide en rapport som viser at IT kan bidra med å redusere de nasjonale klimautslippene med 24 prosent.
Grønn næring
IT endrer måten vi gjør ting på ved å effektivisere noen prosesser og transformere andre. IT er også en grønn næring med svært lave utslipp i forhold til verdiskapningen. IT-næringen står for to prosent av verdens CO2-utslipp, men smart bruk av IT kan redusere de totale utslippene med opptil 20 prosent. IT gjør andre næringer grønne. Her er noen eksempler på smartere transport ved hjelp av IT:
- I Sverige skal Aftonbladet og Expressen samkjøre og benytte intelligent ruteplanlegging, noe som reduserer antall kjøretøy med 25 prosent.
- Veritas og Grieg shipping jobber med å benytte IT til å bedre kommunikasjon mellom skip og havn. Dette vil redusere tiden skip ligger på tomgang (tradisjonelt 6 til 7 prosent av tiden).
- Jernbaneverket og IT-selskapet Bouvet har utviklet en løsning for måling av strømforbruket i tog, som NSB har benyttet til å redusere energiforbruket med 15 prosent. Løsningen kan bli en europeisk standard.
IKT-Norge foreslår fem tiltak som reduserer CO2-utslipp og samtidig skaper internasjonale næringsmuligheter for norske aktører ved bruk av IT:
- Smarte transportløsninger/smart logistikk er i dag eksportvare og bør etterspørres her hjemme for å effektivisere trafikk og samtidig stimulere en eksportrettet it-klynge. Her er norske bedrifter som Q-Free og Polydisplay verdensledende med sin teknologi.
- Smarte strømnett med toveis kommunikasjon og synliggjøring av forbruket vil gi en ti prosent reduksjon i strømforbruket. Tiltaket vil også kunne bidra til å stabilisere strømmarkedet.
- Grønne datasentre vil skape en mer effektiv offentlig sektor og skape næringsmuligheter i distriktene. Norge har 700 offentlige datasentre. En sammenslåing vil kunne spare strøm tilsvarende 50 000 husstander.
- Slutt med diskriminering av digitaliserte produkter og tjenester som ved moms på e-bøker. Dette vil redusere avskoging og kutte utslipp knyttet til trykk, produksjon og transport.
- Stimulere til grønnere arbeidsformer som hjemmekontorbruk og videokonferanse. Staten skattelegger i dag bredbånd, mobil og hjemme-PC, mens TrygVesta gir heller bonus til ansatte som reiser lite.
Grønn kunnskapsøkonomi
EU har tatt mål av seg å bygge en ny grønn kunnskapsøkonomi. IT har status som den viktigste problemløseren i klimaarbeid, og som en grønn næring for fremtiden. I fjor høst kom EU med en anbefaling om å ta i bruk IT til å redusere utslippene i Europa med opptil 20 prosent. En plan for hvordan IT-næringen kan være med å effektivisere de store infrastrukturene som transport-, bygg- og energisektorene er i arbeid. Dette er også næringspolitikk med et uttalt mål om å stimulere den europeiske IT-industrien.
Norsk smartstrategi
Miljønasjonen Norge har fokusert svært lite på energieffektivisering fordi vi har ren strøm. Dette er negativt for Norge som miljønasjon. IKT-Norge har bedt Regjeringen utarbeide en rapport som synliggjør ITs rolle i energieffektivisering. For å identifisere de store klima- og næringsgevinstene som ligger her er det på tide at Solheim, Riis-Johansen og Giske stikker hodene sine sammen. Norge må få en miljøpolitikk som er koordinert med næringspolitikken og som ser IT og energieffektivisering som en driver for lavkarbonøkonomien.
Har du noe på hjertet?
Skriv et innlegg (husk bilde!) og send til redaksjon@digi.no. Se digi.no åpner debattspalte.
Les også:
- [05.05.2010] Investeringssvikt innen grønn teknologi
- [19.03.2010] Også tastaturer kan gjøres miljøvennlige
- [19.02.2010] Google får status som strømgrossist
- [12.11.2009] EU-ministre lager IT-politikk i Malmö
- [26.10.2009] Ekte naturvernere med på «Grønn IT»
- [06.07.2009] IT-bedrifter gjør seg til «Miljøfyrtårn»
- [06.07.2009] Ber norsk IT satse på «grønne datasentraler»