Web-oppfinner Tim Berners-Lee mener at webben har blitt for tilpasset overvåkning.
– Man kontrollerer hva brukerne får se, og skaper mekanismer for hvordan folk samhandler. Det har vært en bra tid, men overvåkning og sensur undergraver helt ideen om å skape, sier han i et intervju med The New York Times.
27 år gammelt
Da World Wide Web ble skapt for 27 år siden - ved verdens største senter for partikkelfysikk CERN - var tanken at nyvinningen skulle gjøre det enklere for forskere å dele informasjon. I dag er det en av vår tids viktigste kommunikasjon- og informasjonskilder.
De siste dagene har Berners-Lee og en rekke andre internettaktivister som Archive.org-gründer Brewster Kahle og TCP/IP-oppfinner Vint Cerf snakket om hvordan man skal gi tilbake mer kontroll, privatliv og sikkerhet til brukerne av nettet.
Diskusjonene har foregått på Decentralized Web Summit-konferansen i San Francisco.
– Det stemmer at myndigheter og store selskaper har fått mye innflytelse. Det var nok ikke helt hensikten da man først gikk i gang med å skape web. Da dreide det seg om at alle skulle få kommunisere med alle. For å kunne fortsette åpen kommunikasjon beveger vi oss nå mer og mer mot at alt burde være kryptert, sier professor, Michael Welzl, ved Institutt for informatikk hos Universitetet i Oslo (UiO).
Sterke insentiver for overvåkning
Berners-Lee sier at både myndigheter og store selskaper alltid vil ha et insentiv til å prøve å ta over kontrollen.
– De venter til vi sover. Er man et selskapet eller en regjering som kan kontrollere noe, så vil man alltid prøve å gjøre nettopp det, sier han.
Den norske professoren sier han ikke vil ta en side i saken.
– Dette er en politisk diskusjon. Da internett ble skapt var meningen at alle skulle kommunisere fritt. Det var fint. Men bruken av internett i dag har forandret seg stort. Det er mange farer som skjuler seg i materien. De var ikke sentrale da man lagde og planla internett som vi kjenner det i dag. Dette er en stor politisk diskusjon, og det er ikke så enkelt som å si at den eller den burde hatt mer eller mindre kontroll. Men det er helt klart at man bør ta en avgjørelse på hvem som skal få ha kontroll i fremtiden, konstaterer UiO-professoren.