BEDRIFTSTEKNOLOGI

Norsk søkemotor går open source

FASTs ukjente «lillebror» vil kapre verden.

ÅPNER OPP: Medgründer og teknologidirektør Runar Buvik i søkeselskapet SearchDaimon.
ÅPNER OPP: Medgründer og teknologidirektør Runar Buvik i søkeselskapet SearchDaimon.
9. juli 2013 - 07:27

Trondheim-baserte Searchdaimon utvikler enterprise søk, med bakgrunn i gründernes arbeid med søkealgoritmer siden 1998.

Nå er teknologien deres gitt ut som åpen kildekode under en fri lisens.

Akkurat som mer kjente Fast Search & Transfer har selskapet opphav fra fagmiljøet på Gløshaugen, som under ledelse av NTNU-professor Arne Halaas ble verdenskjent for søketeknologi på nittitallet.

Vil ut fra skyggen

Searchdaimon AS ble etablert først i 2005. Men til tross for millionstøtte fra Innovasjon Norge og investorer har de levd en mer anonym tilværelse.

Det håper de å gjøre noe med nå som de melder overgang til open source. Mandag slapp de løs cirka 100.000 kodelinjer,

– Vi er den litt ukjente lillebroren til Fast. Det er en rettferdig beskrivelse, medgir teknologidirektør og medgründer Runar Buvik til digi.no.

Ifølge ham er Fast ESP (enterprise search platform) nesten helt forsvunnet som konkurrent etter at Microsoft kjøpte Fast for 6,6 milliarder kroner i 2008. En lignende skjebne har britiske Autonomy fått etter de ble slukt av HP i 2011, mener Buvik.

Færre konkurrenter

Kombinert med at fri programvare er en viktig trend, tror han Searchdaimon kan lykkes stort ved å gi bort produktet sitt.

– Både Fast og Autonomy har mer eller mindre forsvunnet. Mange er skeptiske eller redde for å bruke søketeknologi som er kjøpt opp og i praksis blir lagt ned. Derfor tror jeg vi har en veldig stor mulighet for å satse på open source nå.

Deres løsning for bedriftsinterne søk er skrevet fra bunnen i programmeringsspråket C. Buvik er kledelig ubeskjeden når han beskriver motoren som «verdens mest skalerbare søkemotor som leverer de beste resultatene».

Produktet kjører på Linux og har typisk vært solgt som en virtuell server med operativsystem og programvaren ferdig satt opp. Både som lokal installasjon eller via partnere som en skytjeneste.

– Vi var en av de første i verden som ble teknologipartnere med Amazon, der vi har hatt konto siden 2006.

Dette er også noe av forretningsideen framover som open source-leverandør. Avtalen med Amazon Web Services gir dem en cut på 30-40 prosent av hver dollar brukt på deres hostede plattform hos nettskygiganten.

De selger også dedikert maskinvare med produktet klart til bruk, i form av bokser fra IBM.

Ellers skal de fortsette å tilby konsulent- og støttetjenester. – Det er egentlig der vi har tjent penger til nå, røper Buvik. Ifølge ham går Searchdaimon i dag med overskudd.

Lisensen som er valgt når produktet blir åpen kildekode er GPL v2.

– Det betyr at andre kan integrere og lage connectorer og utvidelser uten å selv måtte åpne sin del. GPL v3 er veldig mye strengere. Vi velger slik for å gjøre produktet mer kommersielt tilgjengelig. For å lykkes i dag er det nødvendig, sier Buvik.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Schneider Electric
Schneider Electric lanserer Galaxy VXL UPS
Schneider Electric lanserer Galaxy VXL UPS

Ifølge ham ønsker de også å bygge opp et community eller miljø av utviklere som kan bidra til å forsterke plattformen.

Alternativer

En opplagt konkurrent er Apache Lucene/Apache Solr, som allerede er utgitt under en fri åpen kildekode-lisens. Og kanskje Google Mini.

– Det passer ikke for alle å være i nettskyen. Noen vil ha mer kontroll med dataene sine, det gjelder spesielt når dataene blir søkbare.

Unikt for Searchdaimon er at de er enklere å ta i bruk, hevder Buvik. Pakken er nøkkelklar og skal ikke kreve mer enn et par klikk i et webgrensesnitt for å komme i gang.

Ikke profet i eget land

Kundene er i hovedsak små- og mellomstore bedrifter i utlandet. Her hjemme har de ikke lykkes like godt.

– Det har ikke vært så enkelt å bli profet i eget land, erkjenner Runar Buvik. Helt dødt er det imidlertid ikke her til lands, de har noen revisorfirma, TNS Gallup og 24SevenOffice på kundelisten, sistnevnte er også inne på eiersiden.

Teknologidirektøren sukker litt når han forteller at det har vært enklere å få ansvarlig for Amazon Web Services eller store amerikanske partnere som VMware på tråden, enn det har vært å skaffe norske partnere og kunder.

Prøv selv

Kildekoden er å finne på GitHub. Det er også utgitt ferdige image-pakker for enkelt installasjon på VMware, Xen og VirtualBox, samt en demonstrasjon i webgrensesnitt. Mer om det her.

Utfordringen nå blir å få tilstrekkelig mange brukere og et fruktbart miljø av bidragsytere.

    Les også:

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.