Norsk Tipping har i utgangspunktet selv valgt 2.500 tippere over 18 år som skal utstyres med smartkort og kortlesere for å kunne spille på Internett til høsten. Smartkortet, som fungerer som en elektronisk lommebok, vil få en begrensning på et sted mellom 1.500 og 2.000 kroner.
Det opplyser internettredaktør Geir I. Jacobsen i Norsk Tipping til digi.no.
digi.no skrev tidligere i dag om at det statlige tippeselskapet hadde fått dispensasjon til å drive et prøveprosjekt i seks måneder mot en begrenset målgruppe.
Les også: Prøvespill på Internett i september
Jacobsen opplyser at det blir et sted mellom 2.500 og 3.000 tippere fra åtte norske distrikter som får anledning til å være med på prosjektet som altså blir styrt med hard hånd.
- Vi er svært spente på hvordan smartkortet kommer til å fungere, både når det gjelder brukervennlighet og sikkerhet, sier han. Jacobsen har store forventninger til kortet som er utviklet av Mondex Norge i samarbeid med Posten SDS,
Prøveperioden kommer til å bli helt avgjørende for hva politikere og norske myndigheter vil akseptere av spill over Internett innenfor Norges grenser. Får Norsk Tipping lov, får også andre private aktører slippe til. Allerede i dag eksisterer det mange utenlandske konkurrenter og nordmenn som har etablert seg på fremmed jord.
Derfor starter Norsk Tipping testingen med det spillet som er mest utsatt: Oddsen.
- Vi har hatt en nedgang i omsetningen på Oddsen første halvår i år. Selv om første halvår i fjor var ekstremt bra, er det aldri hyggelig med en nedadgående kurve, sier internettredaktøren og opplyser at nedgangen er på 2,8 prosent.
Han anslår at Norsk Tipping sitter med drøyt 80 prosent av markedet for Oddsen. De omsatte for 984 millioner kroner på Oddsen i fjor, mens han estimerer at utenlandske aktører fikk inn et sted mellom 150 og 200 millioner kroner på liknende virksomhet. Nummer-én-posisjonen og milliardomsetningen har imidlertid ikke statsselskapet tenkt å gi fra seg uten kamp.
- Det er Oddsen og tippingen som er de mest utsatte områdene. Det er ingen utenlandsk enkeltaktør som spiser store andeler, men til sammen kaprer de et nokså solid volum, mener han.
Likevel må tippeselskapet legge bånd på seg; de kan ikke slippe norske spillere helt løpsk på nettet.
- Det er vel først og fremst den lave terskelen for spill på nett som bekymrer politikerne, tror Jacobsen. Sstorspillerne og tippelagene må i fremtiden altså fortsatt gå til tippekommisjonærene for å satse de store beløpene.
- Jeg tror ikke vi mister den store omsetningen på denne type begrensninger, sier Jacobsen.
Forutsatt at prøveprosjektet går bra og Kulturdepartementet sender over en positiv evaluering til politikerne på Stortinget, regner Norsk Tipping med å åpne Internett-spillene for 1,8 millioner nordmenn i løpet av neste år.
I prøveprosjektet skal man fra september starte med både Oddsen og Lotto samtidig, mens den tradisjonelle tippingen og andre pengespill blir sluppet løs etter hvert.
Modellen for hvordan smartkortene og korteleserne skal distribueres til mange hundre tusen nordmenn, er ennå ikke fastlagt. Ifølge Jacobsen er det slett ikke sikkert at hver enkelt lokale kommisjonær får distribuere dette viktige utstyret når den tid kommer.
- Vi vurderer om vi eventuelt skal gjøre det fra sentralt hold, sier han.
Men da kan en del av vinningen gå opp i spinningen når det gjelder kostnadsbesparelser: Norsk Tipping har nemlig regnet med innsparinger når man slipper unna kommisjonær-nettverket. Men skal man distribuere smartkort-utstyret land og strand rundt, vil det være en ekstra belastning på et budsjett som allerede er svært høyt.
Norsk Tipping skal, etter det Dagens Næringsliv erfarer, ha satset 300 millioner kroner på internettspill.