Om noen små uker skal Vestre Toten og Gjøvik kommune åpne sine Wimax-nett, de første større implementeringene av denne teknologien i Norge. Flekkefjordsbedriften Nextnet har ansvaret for utbyggingen.
Testnett er allerede i gang, og testing har pågått en stund. Driftssjef i Nextnet Torbjørn Johnsen liker det han har sett. digi.no spurte spesielt om rekkevidde og fart, for dette har vært det store spørsmålet rundt Wimax.
Tidligere har mange hevdet "50 kilometer og 70 MBit", men dette var et tidlig designmål, og Gartner påpekte at man ville måtte velge ikke ville få begge deler.
Les også:
- [21.11.2005] Wimax gir Stockholm milliard-gevinst
- [26.10.2005] Kommersiell Wimax-tjeneste i danske byer
- [30.09.2005] Dyrt Wimax-utstyr vil bremse utrulling
- [29.09.2005] Wimax vil ikke gi superbredbånd
- [18.03.2005] Første norske Wimax-nett til sommeren
- [14.05.2004] Her er den triste sannheten om Wimax
- Jeg er positivt overrasket både over rekkevidde og hvordan det fungerer med manglende frisikt, sier Johnsen.
Til kommunene har Nextnet lovet ti megabit begge veier. Dette har de testet opp til 30 kilometer avstand fra senderen, og det fungerte fint, sier Johnsen. På så lange avstander er de riktignok avhengige av fri sikt.
Kommunen skal da også ha antenner på utsiden av bygningene. Men Johnsen mener innendørs forbindelse også fungerer bra. Dette skyldes at man på 3,5 GHz-båndet, som er lisensiert til Wimax i Norge, har lov til å sende med veldig kraftig signalstyrke, både fra den sentrale senderen og på klientsiden.
Slike kraftige Wimax-sendere har så langt ikke vært produsert i veldig store volumer, og prisen har dermed vært høy. Nå er volumene på vei opp og prisene på vei ned ned, selv om det er et stykke igjen til prisnivået for WLAN.
- Det er mye billigere med WLAN foreløpig, men fra nyttår skal Intel integrere Wimax i alle bærbare PC, og da faller prisen, sier han.
Han forteller at prisen på et klientmodem for Wimax har falt fra 6.000 til 4.000 på et halvt år, og at han regner med priser under 3.000 innen utgangen av året.
Tross fallende priser er dette solid dyrere enn å kjøpe et modem som kan brukes på ADSL.
- Det lønner seg likevel på sikt. Vi har høy startkostnad, men det blir billigere deretter. For kunder med kun internett blir det lønnsomt på mellom 12 og 18 måneder i forhold til å leie ADSL fra Telenor, selv om modemet der bare koster 500, sier Johnsen.
Foreløpig er Wimax en teknologi som kan brukes til stasjonært internett, men mobile enheter er på vei, og skal etter planen være på markedet til neste år. Da kan man begynne å se i hvilken grad Wimax vil bli en utfordrer til UMTS, eller 3G mobiltelefoni som det også kalles.