KARRIERE

Norske Accenture-sjefer håver inn

Tre topper deler over 35 millioner.

Roy Grønli har tjent godt på å være ansatt i Accenture. Han ledet IT-konsulentenes virksomhet innen offentlig sektor inntil han tok over som toppsjef etter Nils Øveraas i fjor.
Roy Grønli har tjent godt på å være ansatt i Accenture. Han ledet IT-konsulentenes virksomhet innen offentlig sektor inntil han tok over som toppsjef etter Nils Øveraas i fjor. Bilde: Per Ervland
25. okt. 2013 - 10:27

En av hoffleverandørene av IT til offentlig sektor, amerikanske Accenture, har belønnet sine norske toppledere rundhåndet i 2012. Skatteoppgjøret viser nemlig at nåværende toppsjef, avtroppende toppsjef og styreleder i Accenture hadde en samlet skattbar inntekt på over 35 millioner kroner i fjor.

Skal vi dømme etter den skattbare inntekten i fjor var 2012 et meget godt år for Roy Grønli. Han har siden 1988 jobbet i Accenture, med særlig ansvar for offentlige kunder, og kunne i september i fjor klatre til topps som leder av den norske avdelingen. Han tok over etter Nils Øveraas, som gav seg som Accenture-sjef i fjor sommer.

Deler over 35 millioner

For 2012 fikk han en skattbar inntekt på hele 13,39 millioner kroner, viser tall fra Skattedirektoratet. Men også Nils Øveraas, som gikk av som Accenture-sjef i fjor, kunne notere seg meget hyggelige inntekter. Han dro inn 16,6 millioner kroner i skattbar inntekt.

Tonje Sandberg, styreleder i Accenture AS og ansatt i selskapet, fikk en skattbar inntekt på 5,3 millioner kroner.

Dermed har trekløveret som toppen i hoffleverandøren av IT-løsninger til offentlig sektor, blant annet ansvarlig for Altinn-løsningen, håvet inn mer enn 35 millioner kroner i skattbar inntekt takket være sitt ansettelsesforhold til den amerikanske IT-giganten.

Incentivprogram

Nils Øverhus gikk av som sjef i Accenture Norge i fjor. Men takket være inntektene fra selskapets incentiv-program fikk han en standsmessig inntekt. <i>Bilde: Per Ervland</i>
Nils Øverhus gikk av som sjef i Accenture Norge i fjor. Men takket være inntektene fra selskapets incentiv-program fikk han en standsmessig inntekt. Bilde: Per Ervland

Det er ikke lønnsinntekter som gjør at det klinger godt i kontofonen hos de tre Accenture-toppene. Årsaken skal være gevinster fra selskapets incentivprogram.

– Accenture tilbyr de ansatte et omfattende aksjeprogram med blant annet aksjebaserte prestasjonsbonuser og aksjebaserte spare- og insentivordninger for ledere i selskapet. Ledere som har høye prestasjoner over mange år og som velger å beholde Accenture-aksjene over tid kan opparbeide seg betydelige verdier når Accenture-aksjene utvikler seg positivt, skriver Georg Andreas Huus, markeds- og kommunikasjonsdirektør i Accenture, i en e-post til digi.no.

Accenture presiserer til digi.no at samtlige ansatte i Accenture med gode resultater kan inkluderes i programmet.

I 2011 offentliggjorde Accenture et prospekt som beskriver programmet i detalj.

Sterk utvikling

Aksjene til Accenture ble notert på New York-børsen i 2001 og har siden den gang hatt en gjennomsnittlig årlig oppgang på 13 prosent, totalt over 500 prosent opplyser selskapet.

I e-posten skriver Huus at størstedelen av Grønlis utlignede inntekt kommer fra aksjeprogrammet, og ikke lønnsinntekter.

Accenture opererer med avvikende regnskapsår som går begynner i september. I årsrapporten for 2012, som da omfatter regnskapsåret som startet 1. september 2011 og ble avsluttet 31. august 2012, var lederlønnen oppført til 2,95 millioner kroner. Dette var imidlertid lønnen til tidligere toppsjef, Nils Øveraas.

Tjener penger

Accentures norske avdeling har vært lønnsom. Selskapet omsatte for 1,6 milliarder kroner og fikk et resultat før skatt på 46,5 millioner kroner. De måtte imidlertid bite i seg en ørliten nedgang i omsetningen, og et fall i resultatet på 13 millioner kroner fra regnskapsåret 2011, noe som skyldes høyere lønnskostnader samt økt vareforbruk.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.
Tekjobb
Se flere jobber
4 fordeler med å bruke Tekjobb til rekruttering
Les mer
4 fordeler med å bruke Tekjobb til rekruttering
Tekjobb
Få annonsen din her og nå frem til de beste kandidatene
Lag en bedriftsprofil
En tjeneste fra