Apples mye omtalte smartklokke er ikke lett å få tak i.
Den offisielle amerikanske lanseringen skulle opprinnelig finne sted førstkommende fredag, men klokken vil mest sannsynlig ikke være tilgjengelig i butikk før i juni. Bare de som har forhåndsbestilt klokken vil få tilgang til den med det første.
Norsk lanseringsdato er foreløpig ikke kjent i det hele tatt.
Likevel er det allerede en del norske app-utviklere som gjør seg klare med programvare som støtter klokken.
Vil gjøre reisen lettere
Blant de første store aktørene er NSB, som for få dager siden bekreftet at de kommer med en applikasjon til smartklokken. Ifølge deres pressemelding er det nettopp reise og informasjon knyttet til transport som raskt kan bli en viktig funksjon for smartklokker, der man raskt skal kunne sjekke informasjonen på håndleddet, for eksempel avganger eller billetter.
Les også: Konkurrenter håper Apple Watch lykkes.
Rent praktisk vil NSB-appen på klokken fungere som en utvidelse av den allerede eksisterende applikasjonen på iPhone, der man får opp den viktigste informasjonen rundt den aktuelle reisen. Selve billetten vil riktignok ikke være tilgjengelig på klokken. NSB påpeker at deres mobilapp er lastet ned over en million ganger (på tvers av plattformer), og hver femte togbillett kjøpes gjennom den.
Informasjonen man får opp gir blant annet oversikt over avganger, hvorvidt toget er i rute, fra hvilket spor og hvilke plasser man har reservert.
Det er byrået Making Waves som har stått for utviklingen av appen, sammen med mobiltjenesteselskapet Intelecom. NSBs ansvarlig for digital utvikling, Kristin Kjøge Jansson, forteller til digi.no at appen er allerede ferdig, og vil være tilgjengelig for de entusiastene som skulle eventuelt klare å skaffe seg klokken tidlig.
Hvorfor ville NSB være så tidlig ute?
– Det er viktig å være på de plattformene kundene er på, og med en smartklokke kan det være enda enklere å forholde seg til å sjekke ut informasjon. Det er en forlengelse av appen vår. Vi leverer en veldig enkel greie foreløpig, men vi inviterer kunder til å levere tilbakemeldinger, sier Jansson.
Er det aktuelt for NSB å lansere en app til konkurrenten Android Wear?
– Absolutt, vi ønsker å være der kundene er, og hvis vi får tilbakemeldinger på at det er det kunder ønsker, vil vi være der også.
Det er ikke bare NSB som er tidlig ute. Utvikleren Trond Rossvoll står blant annet bak en værmelding-app som heter Widget Weather, og som ble godkjent av Apple til å være med blant den første runden med tredjeparts-applikasjoner til klokken.
Funksjonaliteten til Widget Weather på klokken består av to modi, der det finnes en form for hurtigvisning (kalt «glances» av Apple) som viser været nå og ikonbasert oversikt over været de neste seks dagene, samt en mer omfattende visning som også tar for seg de kommende timene og full værmelding for de neste seks dagene.
Værmelding på håndleddet
Rossvoll innrømmer ovenfor digi.no at det skal mye til å bli synlig blant de mange vær-appene der ute, og det var litt av motivasjonen til å være tidlig ute. – Jeg ønsket å være tidlig ute på Apple Watch fordi jeg mente at appens unike funksjoner ville ta seg bra ut på klokka, men også fordi det nødvendigvis vil være færre konkurrenter i begynnelsen, skriver utvikleren i en epost.
Les også: Minst en million forhåndsbestilt.
Klokkeversjonen av appen har i prinsippet vært ferdig siden februar, noe som selvsagt har vært utfordrende for en enkeltperson som jobber med applikasjoner på fritiden.
Rossvoll forklarer også litt om selve utviklingsprosessen: – Mye av koden er lik, men måtte tilpasses en litt annerledes datavisning for klokka enn for iPhone/iPad. I tillegg gjøres animasjonene på en helt annen måte, så det var litt å sette seg inn i.
– Det som er utfordrende med slike beta-faser er at ingen har alle svarene på hvordan ting skal gjøres, og nye funksjoner kan dukke opp underveis. Apples utviklerforum har de siste ukene vært fulle av tråder om apper som får avslag på grunn av småtteri som utviklerne ikke har fått med seg, skriver Rossvoll.
Han er også i utgangspunktet åpen for å jobbe med andre plattformer, men fokuserer på iOS per i dag.
Med fortsatt uavklart lansering vil det kanskje drøye litt før det virkelig store skredet av norske klokkeapper ankommer, men det er tydelig at interessen er der både blant store selskaper og små utviklere. Det er tross alt graden av nyttige apper med lokal funksjonalitet som virkelig vil avgjøre om smartklokker er noe vi trenger i livene våre.