TELEKOM

– Norske bedrifter taper konkurransekraft

Dansk utfordrer ber om strengere teleregulering.

TDC-toppsjef Carsten Dilling mener norske bedrifter taper konkurransekraft takket være slapp norsk teleregulering.
TDC-toppsjef Carsten Dilling mener norske bedrifter taper konkurransekraft takket være slapp norsk teleregulering. Bilde: Per Ervland

Toppsjefen i den danske telegiganten TDC besøkte forrige uke Norge og som eneste medie fikk digi.no et eksklusivt intervju. I det norske markedet har TDC satset knallhardt på bedriftsmarkedet, og er i dag en komplett leverandør med både DSL- og fibernett som de eier selv.

Stor konkurranse

Selskapet har investert i et omfattende nordisk aksessnett med bredbåndskapasitet og har bygget nettverk i og rundt de 80 største byene i Norden. Til forskjell fra Telenor har det tidligere danske telemonopolet satset sterkt i det nordiske markedet.

I Norge er konkurransen i fibermarkedet begynt å tette seg skikkelig til. En rekke kraftselselskaper, Broadnet og ikke minst Telenor, forbereder seg på en heftig krig om kundene. Særlig i bedriftsmarkedet forventes det en voldsom etterspørsel etter høyhastighetslinjer i årene som kommer.

– Forundret

Men toppsjef Carsten Dilling i TDC mener reguleringsregimet som ligger til grunn i det norske markedet gjør det unødvendig dyrt å bygge ut infrastruktur,

TDC-topp Carsten Dilling besøkte kontoret i Norge forrige uke. Det ledes av Ketil Kivedahl, til venstre i bildet. <i>Bilde: Per Ervland</i>
TDC-topp Carsten Dilling besøkte kontoret i Norge forrige uke. Det ledes av Ketil Kivedahl, til venstre i bildet. Bilde: Per Ervland

– Når du kommer til Norge som danske og kikker på det norske markedet blir man ofte forundret. I Danmark er markedet vårt hardt regulert. For eksempel er vi forpliktet til å levere fiberkapasitet til Telenor i Danmark. Med den samme reguleringen i Norge ville norske bedriftskunder betalt mindre for sine teletjenester, slår Dilling fast.

– Kunne investert smartere

Hensikten med den danske reguleringen er at man ikke skal bygge opp unødvendige parallelle nett. Dersom man bygger en linje så skal konkurrenter, på visse vilkår, ha tilgang til den samme linjen. På den måten slipper kundene, som faktisk er med på å betale ned investeringen, å betale for unødvendige infrastruktur-investeringer, fremhever Dilling.

– Vi ville da som teleselskap investert smartere og gi våre tjenester billigere til bedriftsmarkedet, sier Dilling som oppfordrer en ny regjering etter valget å se nøye gjennom det norske reguleringsregimet.

– Norske bedrifter taper konkurransekraft på at deres teletjenester blir dyrere enn de hadde trengt å være, sier Dilling som tror Telenors eierskap er noe av årsaken til at markedet er regulert som det er i Norge.

– Den norske staten er en dominerende eier av Telenor. Da TDC ble privatisert i Danmark solgte staten seg helt ut, sier Dilling til digi.no.

Men TDC-toppen er klar på at det er ikke bare fiberkabelen som er viktig for å kjempe om kundene. Hele konkurransen vil, mener Dilling, bli avgjort av hvilke tjenester og løsninger man ligger «oppå» fiberen. Å få integrerte tjenester og bedriftsapplikasjoner til å fungere optimalt i infrastrukturen er særs viktig, også når virksomhetene krysser landegrensene.

Dilling mener også TDC har et konkurransefortrinn ved at de har et nordisk fibernett, som gjør at de kan levere langt mer smidig over hele Norden, og gjennom partnere: resten av verden.

– Kan like 800-MHz

I 2012 gikk TDC tungt inn i det danske 800-MHz nettet, også kjent som den digitale dividenden. Denne frekvensblokken for mobilt bredbånd blir også snart tilgjengelig i det norske markedet ved at Post- og teletilsynet skal arrangere auksjon.

– Grunnen til at vi gikk inn i 800-MHz båndet er at det er den beste og billigste måten å bygge ut mobildekning på. Vi har et frekvenstak på 2X20 MHz i Danmark, som gjør oss til den eneste operatøren i Europa med så mye kapasitet, sier Dilling som ikke vil kommentere om de vil konkurrere med de store norske mobilaktørene som NetCom og Telenor om frekvensbåndet i Norge. Det eneste han vil si er: - Vi kan godt like 800 MHz…

    Les også:

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Da euroen kom til Trondheim
Da euroen kom til Trondheim
Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.