Oracle ville ikke ha autentiseringsplattformen OpenSSO («single sign-on»). Fri programvare-produktet ble forvaltet av Sun, men ikke tatt inn i varmen når Oracle slukte dem tidligere i år.
I stedet ble kodebasen overtatt av Sun-veteraner, med norske Lasse Andresen i spissen. Han er tidligere programvaredirektør i Sun Norge. I februar startet han Forgerock.
Med på laget fikk han også den høyt respekterte Simon Phipps, teknologievangelisten som i mange år preget Suns åpen-strategi.
Les også:
- [23.06.2014] Norsk friprog henter nye 180 millioner kroner
- [23.04.2013] Norges ukjente IT-stjerne
- [10.05.2010] Suns friprogsjef til norsk IT-selskap
- [25.02.2010] Oracle gir opp OpenSSO
Det lille selskapet med femten ansatte viderefører OpenSSO under navnet OpenAM («access management»).
Løsningen gir sikker og sentralisert tilgangskontroll og pålogging. Plattformen ligger til grunn blant annet for statens autentiseringsløsning ID-porten.
Forgerock er nå klar med sin aller første utgivelse, nærmere bestemt OpenAM versjon 9.5.
I hovedsak er løsningen forbedret på tre områder, forteller Lasse Andresen til digi.no.
- Tilgangskontroll og administrasjon av brukere er utbredret. Helt ny teknologi er lagt inn som gir langt bedre detaljstyring av hva den enkelte kan gjøre, oppgir han.
En annen nyhet er støtte for flere og nyere plattformer. OpenAM er en Java-applikasjon, og produktet fungerer nå med nyeste versjoner av Apache Tomcat, IBM Websphere og Oracles egen applikasjonsserver Weblogic.
- Den viktigste nyheten er bedre kodekvalitet. En rekke feil er luket vekk og løsningen skalerer dessuten langt bedre. Kvalitetssikring, testing og dokumentasjon er noe av det vi bruker mest tid på, sier Andresen.
Miljøet bidrar
Forgerock og Andresen har ikke lagt skjul på at bidrag fra friprog-miljøet er viktig for dem. OpenAM 9.5 er den første utgivelsen som er fullt ut «community-sourced», som selskapet kaller det.
- Vi får veldig mye hjelp med testing og tilbakemeldinger, som går rett inn i kvalitetssikringsarbeidet vårt. Det er det største bidraget.
I tillegg nevner han at de også får hjelp fra miljøet rundt i ren utvikling også, men understreker at det ikke er omfattende.
Det er også som forventet, mener han. «Det finnes langt flere brukere av produktet enn utviklere som sjekker inn kode».
Støtte for OpenID
- Alle kan bidra med kode dersom de ønsker det. Vi har fått inn et par bidrag som er ganske interessante, blant annet en plugin mot OpenID. Dessuten sitter det en gjeng i Frankrike og jobber med å bruke løsningen i forbindelse med cloud computing.
Andresen peker også på at Forgerock har innledet et samarbeid med driftsselskapet Rackspace. OpenAM vil kunne bli tilgjengelig som en nettbasert tjeneste i løpet av et halvt års tid, ifølge han.
- Hvordan har kundene tatt i mot dere siden oppstarten?
- Det har vært utrolig positivt. Vi har nesten to kundeforespørsler hver dag. Vi slipper å jakte på kunder. De kontakter oss. Det har jeg aldri opplevd så lenge jeg har vært i denne bransjen.
I mai ble det kjent at Forgerock hadde sikret seg avtaler med blant annet NSB i Norge, det sveitsiske postvesenet og Betfair, et av verdens største innen nettgambling.
De er foreløpig tilbakeholdne med kundelisten, men siden den gangen har Forgerock skrevet under fem avtaler med større selskaper, kan Lasse Andresen fortelle.
OpenAM 9.5 er tilgjengelig for nedlasting på denne nettsiden.
Les også:
- [23.06.2014] Norsk friprog henter nye 180 millioner kroner
- [23.04.2013] Norges ukjente IT-stjerne
- [10.05.2010] Suns friprogsjef til norsk IT-selskap
- [25.02.2010] Oracle gir opp OpenSSO