Et norsk forskningsprosjekt kalt Touch vekker stor internasjonal oppmerksomhet.
Det dreier seg om en iPhone-applikasjon som kommuniserer med trådløse radiobrikker. Videoen av prototypen er sett over 40.000 ganger siden den ble publisert i går.
Ifølge forskerne har de utviklet et konsept for en medieavspiller som spiller av innhold når iPhone berører objekter med innebygde radiobrikker.
Hvert enkelt objekt er knyttet mot ett bestemt type innhold, det være seg et filmklipp, en tv-snutt eller en podcast-strøm.
- Denne prototypen er enkel og ment for å utforske opplevelsen av medier gjennom fysiske objekter, skriver Einar Sneve Martinussen, en av de involverte forskerne i en pressemelding.
Kommunikasjonen mellom de fysiske objektene og iPhone-applikasjonen foregår ved hjelp av elektroniske, trådløse RFID-brikker (Radio Frequency Identification). En egen RFID-leser er koblet til mobiltelefonens bakside.
Her kan du se en video av prototypen som er lagt ut på Vimeo:
iPhone RFID: object-based media from timo on Vimeo.
At nettopp iPhone er valgt som hjernen i løsningen virker ikke tilfeldig.
- Apples kommende operativsystem for iPhone (iPhone 3.0) åpner for utvikling av ekstern maskinvare og RFID-leser vil kunne være integrert i neste generasjons iPhone, skriver Martinussen.
Touch-prosjektet tar for seg design med forskjellige varianter av RFID-teknologi. Spesielt ser de på hvordan design kan brukes for å forstå, formidle og utvikle ny teknologi og hvordan designere kreativt kan utfordre teknologien. Prosjektet er tilknyttet Arkitektur- og designhøyskolen i Oslo og finansieres via Forskningsrådet.