Det at mye innhold er gratis på nettet, betyr ikke nødvendigvis at det også kan brukes fritt, for eksempel i undervisningsøyemed. Dette gjelder alt fra tekster til videoer.
Derfor har Christer Gundersen, som til daglig er teknisk leder i Nasjonal digital læringsarena (NDLA), brukt deler av sommeren på et frivillig prosjekt for å utvikle en tjeneste hvor interesserte kan søke etter åpne, digitale læringsressurser – blant annet fra nettopp NDLA.
Les også denne kommentaren: Digitalisering som fremmer læring
Konkret problemstilling
– Det kan i dag være veldig vanskelig for brukere å skille mellom det som kalles «Open educational resources» og andre tjenester som ganske enkelt tilbyr gratis innhold. Vi ser dette både i forbindelse med saker med ulovlig bruk av bilder, video eller andre digitale ressurser, og i forbindelse med prosjekter som skal bruke nettbaserte læringsressurser, forteller Gundersen til digi.no.
Tjenesten som Gundersen har utviklet, heter OER Global Search. Den er basert på Google Custom Search og er ifølge Gundersen rettet mot 15 - 20 av de mest brukte nettjenestene som ikke bare er gratis, men faktisk tilbyr innhold med fri lisens.
– Dette er ikke noe stort prosjekt, men det løser en problemstilling som er ganske konkret, sier Gundersen.
De meste kjente av disse er MIT OpenCourseWare, Khan Academy og CK-12.org. En oversikt over kildene som til nå er inkludert i søket, finnes på denne siden.
Store mengder
– Vi ser en dramatisk økning i denne typen tjenester med høy kvalitet på innholdet som er underlagt en fri lisens, sier Gundersen og viser til denne rapporten fra Creativ Commons, som forteller at mengden av Creative Commons-lisensierte verk har blitt nesten tredoblet på fem år.
– Ved lansering av tjenesten vår, vil for eksempel et stikkord som “Algebra” returner 387.000 resultater. Den tekniske utviklingen av tjenesten er nokså enkel, så for oss vil hovedfokuset være å utvikle søket videre ved å kartlegge gode tjenester på forskjellige språk, forteller Gundersen.
Den nye søketjenesten er i hovedsak tilrettelagt for engelskspråklige brukere, men Gundersen mener at den også er relevant for norske brukere, siden tjenesten også inkluderer ressurser på norsk. Også ressurser på språkene hindi, spansk, fransk og portugisisk er inkludert.