Nokia Siemens Networks kunngjorde lørdag en avtale med den tidligere telegiganten Nortel at de overtar all Nortels virksomhet knyttet til teknologiene LTE – en løsning for fjerde generasjon mobil – og CDMA – et alternativ til GSM-mobiltelefoni som er i utstrakt bruk i Nord-Amerika og flere land i Asia.
Nortel drives siden januar under kapittel 11 i den amerikanske konkursloven. Det innebærer at de enten må restrukturere selskapet, eller selge det, gjerne stykkevis og delt. Avtalen med Nokia Siemens betyr at Nortel skal splittes opp og at delene skal selges en for en.
CDMA-delen av Nortel gikk med overskudd, og bidro i fjor med et positivt driftsresultat på 700 millioner dollar. LTE-virksomheten er i hovedsak en utviklingsavdeling, og betraktes som svært lovende, teknologisk sett.
Nokia Siemens gir 650 millioner dollar for disse avdelingene, altså mindre enn det CDMA innbrakte i fortjeneste i fjor. Investeringen vil følgelig antakelig kunne tjenes inn i løpet av ett år.
Transaksjonen delfinansieres med et lån på 300 millioner dollar fra det kanadiske eksportrådet Export Development Canada (EDC). Nokia Siemens overtar 2500 Nortel-ansatte, fordelt på Ottawa i Canada, Dallas i USA (Texas), Mexico og Kina. 400 av disse arbeider med LTE.
Kjøpet vil antakelig fullføres i løpet av tredje kvartal. Det må godkjennes av både US Bankruptcy Court og høyesterett i den kanadiske provinsen Ontario.
Flere av Nortels største kunder har rykket ut med støtte til salget, blant dem mobiloperatørene Verizon, Bell Mobility og Spring Nextel.
Nokia Siemens-sjef Simon Beresford-Wylie sier avtalen styrker Nokia Siemens på lang sikt i Nord-Amerika, at den befester selskapets stilling innen LTE, og at prisen er fornuftig.
Nortel-sjef Mike Zafirovski sier til Wall Street Journal at samtaler om å selge selskapets øvrige avdelinger er «kommet langt». Enterprise-avdelingen, som lager nettverksutstyr for data og tale beregnet på store organisasjoner, skal ha to beilere: Avaya og Siemens Enterprise Communications. Sistnevnte er et fellestiltak mellom investor Gores Group og Siemens, med Siemens i mindretall.
Enterprise-avdelingen mottok bud på én milliard dollar på et tidspunkt i fjor høst, før Nortel søkte vern under kapittel 11. Den verdsettes i dag til mindre enn 500 millioner dollar. Verdien til Nortels øvrige virksomhet anslås i dag til under én milliard dollar, skriver avisa.
Det innebærer at Nortel, som i sin tid hadde en børsverdi på 250 milliarder dollar, kan ende opp med å avlives for under to milliarder dollar.
Les også:
- [01.11.2013] Går til patentsøksmål mot Google
- [14.06.2011] Microsoft protesterer mot Nortel-auksjon
- [05.04.2011] Google vil kjøpe seg et patentforsvar
- [19.07.2010] Motorola selger unna for milliarder
- [25.11.2009] Ericsson kjøper mer av Nortel
- [18.09.2009] Avfeier innvendinger mot Nortel-salg
- [21.08.2009] Svekket motstand mot Ericssons kjøp av Nortel
- [27.07.2009] Ericsson erobrer Nord-Amerika
- [12.05.2009] Nortel sliter med å få solgt seg
- [03.03.2009] Nortel med ryggen mot veggen
- [15.01.2009] Nortel ba om vern mot kreditorene
- [11.12.2008] Canadas telestolthet vurderer konkurs