JUSS OG SAMFUNN

NRK Alltid Klassisk på pinebenken

Skjebnen til en av verdens første heldigitale radiokanaler ble ikke avgjort på styremøtet i NRK i går. Avgjørelsen om å legge ned Alltid Klassisk for å spare seks millioner kroner årlig blir tatt neste onsdag.

6. des. 2001 - 11:38

NRK-styret rakk ikke over alle punkter da de behandlet sparepakken som ble lagt frem av NRK-ledelsen onsdag denne uken. Radioprosjektet, som NRK selv hevder er 'verdens første heldigitale radiokanal i 24 timers drift', har stått på kuttlisten.

- Saken ble ikke realitetsbehandlet av styret. Vi regner med at det skjer førstkommende onsdag, den 12. desember, sier Anne-Marie Kristensen,programsjef i NRK.

Det er seks og et halv årsverk som jobber med klassisk radio i NRK. De sørger for at musikken kan tas inn av FM- og DAB-mottakere i 16 norske byer.

- Vi vil spare seks millioner kroner årlig hvis vi kutter, sier Kristensen og opplyser at innsparingene ikke vil sette inn for fullt før i 2003. Radiokanalen har, ifølge Gallups radioundersøkelser, hatt en lytterskare på 1,7 prosent av befolkningen over ni år. De fleste av disse er eldre lyttere som ikke nødvendigvis er opptatt av digital radio. Mange er lojale lyttere som har radioen limt til samme frekvens av gammel vane.

Ifølge Kristensen er det først og fremst i Bergen og Oslo hvor de har kunnet dokumentere lyttingen.

Fram til år 2000 var kanalen kun tilgjengelig i Oslo, Bergen og Trondheim, men fikk en mengde nye FM-frekvenser da NRK Metro ble lagt ned tidligere i år.

Tidligere Futurum-sjef Tor Fuglevik uttalte i forbindelse med nedleggingen av NRK Metro (som ga innsparinger på åtte millioner kroner), at Alltid Klassisk var den andre aktuelle nedleggelseskandidaten den gang.

Likevel sier redaksjonssjef i NRK Alltid Klassisk, Astrid Falck-Ytter, at signalene om en mulig nedleggelse kom overraskende på de ansatte.

- Vi fikk i oppgave å utrede konsekvensene av å legge ned kanalen vår. Det kom nok ganske overraskende på mange, sier hun og opplyser at kanalen opprinnelig ble lansert fordi den var et viktig ledd i NRKs satsing på digitale radiokanalen, bedre kjent som DAB.

- Vi fikk muligheten til å teste ut nye produksjonsformer som var kostnadsbesparende, sier hun.

Anne-Marie Kristensen mener at de, uavhengig av fremtiden til Alltid Klassisk, har fått mye igjen for satsingen på nisjekanalen. Den har vært sendt de siste seks årene.

- Vi produserer denne heldigitalt, og vi har brukt tiden til å lage DAB-kanalen med digitalt utstyr. Den har vært veldig viktig for å lære oss å bruke teknologien, produsere nisjekanaler og utnytte mulige tilleggtjenester.

Det finnes flere andre digitale radiokanaler i NRK-systemet, som for eksempel NRK Alltid Nyheter og NRK Stortinget.

- Det ligger selvfølgelig en prioritering når vi velger Alltid Klassisk, sier hun og innrømmer at det betyr at kanalen ikke er den aller viktigste i DAB-satsingen.

- Men det er mer enn lyttertall vi legger til grunn, sier hun videre og nevner faktorer som internopplæring av NRK-ansatte og den videre utviklingen på det digitale radioområdet.

- Det er en ganske kompleks vurdering, sier hun. Skulle Alltid Klassisk bli lagt ned, vil sannsynligvis noen av de NRK-ansatte få tilbud om jobb basiskanalene der det eventuelt er behov for DAB-kompetanse.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.