Statskanalen NRK besluttet mandag å utsette hørespillserien "Niveanatt" som skulle starte på Petre 8. oktober.
Sendingen på NRKs ungdomsportal, Upunkt, vil imidlertid gå som planlagt.
Bakgrunnen for utsettelsen er terrorhandlingen i USA den 11. september. Hørespillet handler om at den amerikanske ambassaden i Oslo sprenges i luften og at Norge kommer i konflikt med både USA og Europa.
- Etter terrorangrepet har vi på Petre hatt flere innringingsprogrammer hvor unge har vært engstelige. Det første spørsmålet de stiller er 'Blir det krig i Norge', sier konstituert kanalsjef Marius Lillelien til digi.no.
- Det er en reell frykt for at vi kan bli rammet direkte av konflikten, og det vil være litt ufølsomt av oss å ikke ta hensyn til dette, sier han.
Lillelien mener at et hensyn som må tas, er det faktum at Petres unge lyttere ikke er vant til å høre slike dramatiske uttrykk på radiokanalen.
Han tror imidlertid ikke på så kraftige reaksjoner som det klassiske radiohørespillet "War of the Worlds" skapte i 1938.
Den 30. oktober, Halloween-kvelden, sendte mediegeniet Orson Welles og hans Mercury Theater Group et hørespill som skremte vettet av amerikanerne.
For en del av dem som ikke hørte introduksjonen på hørespillet, som handlet om en invasjon av marsboere på jorden, var opplevelsen svært dramatisk: noen barrikaderte seg innendørs med ladegrep, andre flyktet over hals og hode, noen begikk selvmord.
- Vi tror selvfølgelig ikke at Niveanatt vil kunne skape tilsvarende reaksjoner. Men at en Orson Welles-light er jo alltid mulig, sier Lillelien og innrømmer at War of the Worlds har ligget i bakhodet når NRK har foretatt sine vurderinger.
Likevel har kringkasteren bestemt seg for å legge radiohørespillet som planlagt ut på Internett.
- Hvorfor Internett og ikke radio, Lillelien?
- Internett er et brukerstyrt medium hvor det ikke vil herske tvil om at hørespillserien er en fiksjon. Angsteffekten man er redd for at Niveanatt kan skape gjennom radioen, er ikke tilstede på samme måte på Internett, mener han og utdyper:
- Forskjellen er at på nettet kan man pakke det inn på en helt annen måte enn på radio. Det vil følge med mye informasjon, det vil være debattforum og en annen type valg av lytting enn om man kommer hjem fra skolen og slår på radioen. Det dreier seg om mediets egenart, sier Lillelien som mener man kan bedre ivareta alle de vanskelige spørsmål, følelser og tanker som hørespillet åpner for på nettet.
Niveanatt er en storsatsing fra NRKs radioteater i forbindelse med 75- års-jubileet i år. Etter beskrivelsen i en pressemelding fra NRK er det en urban science-fiction-fabel i 15 deler som skisserer hvordan framtiden elektroniske kommunikasjonskanaler vil prege samfunnet.
NRK satser på at programmet skal sendes på radioen før jul, avhengig av hvordan den politiske situasjonen er. Det er mange av de samme brukerne av Internett som også lytter på radio. Lillelien innrømmer da også at brukermassen er overlappende.
- Vil ikke nettpubliseringen ødelegge for radiosendingene når de ikke publiseres samtidig?
- Jeg tror ikke det. Radiosendingen er interessant uansett. Hørespill på web er jo en svært smal sak. Dessuten vil hørespillet sendes som en del av Kaliber-sendingen (et radioprogram på Petre - red.anm.). Og om det skulle bli en suksess på Internett, er jo det bare veldig hyggelig.