JUSS OG SAMFUNN

NRK nekter å gi seg for Telenors pengekrav

Telenor krever betaling for tilgang til innhold, men NRK blånekter og henviser til konkurrentenes praksis.

9. aug. 2007 - 12:11

1. juli i år koblet Telenor seg av det såkalte NIX-punktet på Blindern, der Norges internett-tilbydere utveksler datatrafikk.

Telenor ville ikke lengre være med fordi det utgjorde en stadig mindre andel av deres datautveksling, og fordi innholdsleverandører som NRK, Schibsted og TV2 fikk en direktetilknyttning uten å være en internettleverandør.

Telenor mener at de er bedre tjent med direkte tilknyttningsavtaler med de andre store internettleverandørene i Norge, og anklager de store innholdsleverandørene for å snylte på dyre utbyggingskostnader gjennom å koble seg rett på NIX-punktet.

NIX-avgiften er på cirka 100.000 kroner i året for en 11 gigabits linje, et beløp som er mye lavere enn hva de fleste store norske bedrifter betaler for sin internettilknyttning.

- Hundre tusen i NIX-avgift er bare en liten del av kostnaden. Vi prater om millioner i året, sier Bjarne Andre Myklebust, nettsjef i NRK, til digi.no.

NIX-avgiften inkluderer ikke mer enn selve retten til å koble seg opp. Det er opp til de tilknyttede aktørene å kjøpe inn og drifte utstyret sitt.

- Vi bekoster både linjer, serverpark, avgift til NIX og redundante løsninger, sier Myklebust til digi.no.

I tillegg til at NRK på prinsippielt grunnlag nekter å betale Telenor for at Telenor-kunder skal få tilgang til deres innhold, påpeker Myklebust at en eventuell Telenor-avtale vil være en tilleggsutgift på toppen av det de i dag bruker på internettforbindelse.

- Den utgiften forsvinner ikke om vi inngår avtale med Telenor. En eventuell avtale med Telenor må komme i tillegg til NIX. Det er vi ikke interessert i, sier Myklebust til digi.no.

Nettsjefen vil ikke si hvor mye Telenor krevde at NRK skulle betale for en direktelinje, men han bekrefter at det er mindre enn den sammenlagte årlige summen NRK bruker på NIX.

- Det er ikke fullt den kostnaden det er snakk om, men det er mye mer enn tilkoblingsavgiften, sier Myklebust til digi.no.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonsørinnhold
Atea
Nyskapningen som endrer PC-industrien

Akkurat som med Schibsted, har ikke NRK merket noen problemer etter at Telenor koblet seg av NIX. Schibsted og deres datterselskaper inngikk avtaler med henholdsvis Banetele og Ventelo for å sikre seg god tilgang.

De har begge en datautvekslingsutgave med Telenor, og de betaler ikke for å utveksle datatrafikk. Dermed får Telenor fortsatt like mye Schibsted-trafikk, uten å få ekstra betalt for det.

NRK har også knyttet seg direkte opp til flere internettleverandører, i tillegg til å være koblet direkte på NIX.

- Vi har direktekoblinger med flere av operatører. Vi har tilbydt alle internettleverandørene direktetilknyttning, men da kostnadsfritt, sier Myklebust.

På spørsmål om de andre aktørene har prøvd å kreve betalt på samme måte som Telenor, svarer nettsjefen avkreftende.

- De har vært fornøyd, de har ihvertfall ikke fremmet noen krav. Jeg har ikke fått noen henvendelser om det, sier Myklebust, til digi.no.

Dersom de prøver seg, vil de få samme svar som Telenor.

- Vårt prinsipp har hele tiden vært at vi ikke skal betale for dette, sier Myklebust.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Da euroen kom til Trondheim
Da euroen kom til Trondheim

I utgangspunktet er det ingen ting i veien for at NRK kunne vært en kunde av Telenor, og så hadde andre leverandører fått tilgang til NRK via datautvekslingsavtaler med de andre aktørene.

Det ville imidlertid gitt Telenor en mektig posisjon som de i teorien kunne misbrukt, gjennom å gi brukere fra andre leverandører dårligere tilgang. Som en av Norges største innholdsleverandører ville derfor NRK for sikkerhets skyld vært nødt til å inngå tilsvarende avtaler med de andre aktørene.

- Vi må sørge for at alle de andre små også får tilgang til innholdet, sier Myklebust til digi.no.

Hvis Telenor fikk betalt for dette, ville trolig de andre aktørene også ha prøvd seg. Fordi de har markant færre kunder, ville de imidlertid ikke hatt den samme forhandlingsposisjonen. Dermed ville Telenor kunne oppnådd en pris, mens de andre ville fått dårligere betalt. De med dårligst forhandlingsposisjon ville eventuelt ikke fått betalt i det hele tatt.

Dermed ville den største aktøren tjent mer på internettleveranser enn de andre aktørene, og den ekstra inntjeningen ville kunne gitt Telenor en konkurransevridende fordel. NRK anser derfor at de ikke kan gå med på Telenors betingelser.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.