JUSS OG SAMFUNN

NRK sparer klassisk digitalradio

Den eldste av de heldigitale radiokanalene i NRK spares. I den motsatte enden av spekteret er det derimot ingen nåde; utenlandske kortbølgelyttere tvinges over på Internett.

13. des. 2001 - 08:54

Første gang NRK Alltid Klassisk var i faresonen, var da den urbane radiokanalen NRK Metro måtte slukke lysene ved inngangen til dette året. Da innrømmet NRK Futurum-sjef Tor Fuglevik at Alltid Klassisk hadde vært et alternativt nedleggelsesobjekt.

Nå er både Fuglevik og kringkastingssjef Einar Førde forsvunnet fra NRK-ledelsen, men samme problemstilling er blitt tatt opp igjen: skal man kutte den første av de heldigiale radioprosjektene i NRK og spare opp til seks millioner kroner i årlige kostnader?

Nå er krisen igjen avverget.


NRK.no skriver på sine nettsider onsdag ettermiddag at NRKs styre, under ledelse av Anne Carine Tanum, har besluttet å spare Alltid Klassisk.

- Vi har vedtatt et budsjett med underskudd, og det liker styret dårlig, sier Tanum til NRK.no i forbindelse med hele restruktureringen i NRK. Underskuddet er på inntil 95 millioner kroner minus. Hun er likevel optimistisk med tanke på fremtiden: - Vi er sikre på å gå i balanse i 2003.

Den ferske kringkastingssjefen John G. Bernander var den som foreslo nedleggelse som en del av sin pakke med kutt-tiltak. I første runde, som var forrige onsdag, ble behandlingen av digital-radioen utsatt. Nå opplyser Bernander at NRK-styret har vedtatt en flytting av redaksjonen til kulturavdelingen i NRK.

- Kanalen flyttes fordi den nå er ute av kuvøse-stadiet, sier han til NRK.no.

- Da Alltid Klassisk ble opprettet, var det den første digitale radioen i vår del av verden som også representerte en mulighet til å prøve ut nye måter å presentere musikk på, fortsetter Bernander.

I tiden som er gått etter at det ble kjent at "klassikeren" muligens skulle legges ned, har det daglig vært mellom 15 og 20 henvendelser til Alltid Klassisk-redaksjonen. Spesielt har det vært pekt på at lytterne betaler lisens for NRKs sendinger, men lyttere har også hevdet at kanalen er det eneste kulturelle alibiet som NRK har igjen.

Men nå kan studieturene fra utenlandske medieaktører fortsette for å finne ut hvordan man lager heldigital radio uten bemanning i studio på kvelden og i helgene.

Andre NRK-lyttere, som ikke er fullt så heldige, er nordmenn i utlandet som tar inn NRKs radiosendinger via kortbølge. De får ikke muligheten til dette fra nyttår.

Bernander sier i et radiointervju i egen kanal at det finnes alternative muligheter:

- Lytterne på kortbølgebåndet i utlandet må lære seg å bruke Internett, og det fullverdige tilbudet vi har utviklet de siste årene.

NRK.no kringkaster nemlig alle sine radiokanaler i streaming-format på NRK.no. Det vil si at de går direkte ut via tjenesten NRK nettradio. Dessverre er det på NRKs nettradiosider derfor ikke mulig å spole tilbake hvis du går glipp av noen radiosendinger.

P.S.
Den lykkelige avgjørelsen for de klassiske lytterne og de radioansatte i NRK skjedde forøvrig nøyaktig på 100 års dagen til det som regnes som den første vellykkede trådløse transmisjonen av radiosignaler. Den 12 desember 1901 sendte italieneren Guglielmo Marconi de første trådløse signalene over Atlanterhavet mellom Poldhu, Cornwall (UK), og St. John's, Newfoundland
D.S.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.