Telenors beslutning om å koble seg av det såkalte NIX-punktet (Norwegian Internet Exchange) som binder Internett sammen i Norge, har satt sinnene i kok hos de to store innholdsleverandørene NRK og Schibsted.
Les også:
- [25.01.2011] Telenor bryter ned nettnøytraliteten
- [06.09.2007] Telenor kobler seg tilbake på NIX
- [21.08.2007] Markedsfører seg som nettnøytral ISP
- [17.08.2007] Telenor hevder at de må ta betalt
- [13.08.2007] Truer med å blokkere nettvideo i England
- [09.08.2007] NRK nekter å gi seg for Telenors pengekrav
- [07.08.2007] Schibsted klarer seg fint uten å betale Telenor
- [23.07.2007] Slik blir den nye NIX-kontrakten
- [16.07.2007] Frykter at du og jeg må betale for NIX-kutt
- [06.07.2007] Klart at de som leverer innhold må betale!
- [22.06.2007] Telenor vil ha betalt likevel
NRKs nettsjef Bjarne Andre Myklebust forteller til digi.no at NRK ikke ble enig om Telenors krav om betaling før sommeren, og at det foreløpig er et kontraktsavbrudd. Men han understreker at NRK på ingen måte vil fire på kravene.
- Jeg tror ikke Telenor kommer langt i denne kampen. De må ikke glemme at innholdsleverandørene har en viktig posisjon og også har makt i denne verdikjeden. Uten innhold er ikke Telenor noe særlig attraktiv, sier han.
Myklebust mener at NRK-kundene ikke skal betale dobbelt opp for en linje de allerede har. Dersom Telenor i verste fall gjør alvor av sin betalingsmodell, kan Telenor-kundene risikere å få dårligere kvalitet når de ser innhold på nettet.
Kvaliteten på linjen kan bli dårlig i perioder ettersom NRKs innhold da må ut via NIX og hentes inn igjen til Telenor utenfor - istedet for en direkte prioriotert oppkobling til Telenor.
- Vi vil da måtte lage en tekst som dukke opp på skjermen og som gjør seerne klar over at den dårlige kvaliteten skyldes at de er Telenor-kunde. Dette kan føre til at Telenor-kunder velger en annen ISP-leverandør, sier Myklebust til digi.no.
Han mener Internett skal være det det er tiltenkt, nemlig en åpen demokratisk kanal som alle kan være med på.
Myklebust tror likevel at Telenor tar til fornuft. Hvor mye Telenor krever av betaling av NRK, vil Myklebust ikke svare på, annet enn at de ikke har til hensikt å betale for noen ting.
Han synes også det er forunderlig at Telenor i utlandet betaler for å knytte seg til samtrafikkspunkter og betaler innholdsleverandørene for å få trafikk inn i sitt nett.
- Det er et paradoks at Telenor i Norge tar seg betalt av innholdsleverandører som sender mye trafikk inn i deres nett, men selskapet selv må betale for å koble seg på i utlandet for å få trafikk inn i sitt nett, påpeker Myklebust.
En av de to store samtrafikkspunktene i Europa er Linx i London, der Telenor har trafikk fra kringkastergiganten BBC. Det andre er samtrafikkspunktet i Amsterdam - AMS-IX.
- Telenor tjener flere milliarder kroner på aksess i bredbåndsmarkedet, og bør ha råd til investeringer uten at det skal måtte ramme andre, fastslår Myklebust.
NRK har allerede vunnet en helt parallell krangel før: Nextgentel forsøkte å kreve betalt av NRK i fjor sommer og strupte kvaliteten på lyd og video fra NRK. Men dette straffet Nextgentel og deres kunder mer enn NRK, og Nextgentel gav seg uten å ha fått en krone av NRK.
Selv om bredbåndsleverandøren har hatt en kommersiell avtale med konkurrenten TV2 i flere år, gikk det ikke mange dagene før NextGenTel snudde i saken, forteller Myklebust.