Nordisk Språkteknologi på Voss sliter tungt. De økonomiske problemene har tårnet seg opp for selskapet, men alt håp er ennå ikke ute. Selskapet ble ikke sendt til skifteretten torsdag, slik man hadde fryktet. Styret har i stedet gitt seg selv frist til tirsdag med å få inn penger, for forhandlingene mellom de største aksjonærene, Telenor Venture og Bolar Gruppen, og den største kreditoren, det kommunalt eide Voss Eigedom, skal ifølge Bergens Tidende ha gått fremover den siste tiden.
Likevel - i morgen kan det være slutt for språkeventyret på Voss.
Men det skremmer ikke Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet (NTNU). Universitetet skal bruke 40 millioner kroner i statlige forskingsmidler og store interne ressurser på å videreutvikle verktøy og kompetanse i språkteknologi.
Resultatene kan anvendes innen medisin, helse, telekommunikasjon og andre områder hvor vi vil kommunisere med datamaskiner, heter det i en pressemelding fra NTNU mandag.
NTNU har nylig opprettet et spesielt forskningsprogram for å videreutvikle samarbeidet. Programmet inkluderer prosjekt med et totalt budsjett på 40 millioner kroner, i hovedsak finansiert av KUNSTI-programmet i Norges forskningsråd.
Forskere innen lingvistikk, telekommunikasjon og informatikk ved NTNU samarbeider om satsingen. Mellom seks og ti fast vitenskapelige ansatte, seks forskere og cirka femten doktorgradsstudenter er involvert, i tillegg til masterstudenter.
Det skal utvikles generelle verktøy og kunnskap som skal anvendes på en rekke områder: Automatisk teksting av TV-program, skriving av medisinske journaler, oversettelse, styring av maskiner, telekommunikasjon og andre områder hvor bruk av naturlig språk kan gjøre kommunikasjonen med (data)maskiner lettere. Det foreligger eksempler som viser potensialet. Et slikt er forespørsler om bussruter på vanlig norsk eller engelsk, eller på "sms-språk": Bussorakelet ved Team Trafikk i Trondheim.
Forskere ved NTNU arbeider i et EU-prosjekt for oppbygging av grammatikk og andre regler for naturlig språk på (data)maskiner, bl.a. med formål å automatisere oversettelser. Under et besøk arrangert av det norske Nærings- og handelsdepartementet 22. oktober ble NTNU invitert av det franske forskningsdepartementet til å delta i et europeisk nettverk om språkteknologi med formål å bevare språkmangfoldet i Europa i kommunikasjonen mellom mennesker og maskiner.