UTVIKLING

Ny app med kart og gamle bilder kan bli eksportartikkel

Kobler historie bilder med gps.

Karttjenesten "Oslo i gamle dager" bygger på åpne datasett, og løsningen kan bli utvidet til flere byer.
Karttjenesten "Oslo i gamle dager" bygger på åpne datasett, og løsningen kan bli utvidet til flere byer. Bilde: Skjermbilde
10. sep. 2015 - 07:48

På fritiden har IT-konsulent Christian Aamodt utviklet appen «Oslo i gamle dager».

Her kan du hente frem bilder av hvordan det så ut i eldre tider akkurat der du befinner deg for øyeblikket.

Drømmen er å lage den samme tjenesten for New York.

Prosjektet er et konkret eksempel på innovasjon som følge av frislippet av offentlige data, men denne karen har ingen ambisjoner om å gjøre seg rik på ideen.

Les også: Gjør smarttelefonen til reiseguide

Bleieskift og koding

Aamodt har brukt de siste tre årene på å snekre den nye appen. 600 timer er gått med i hans eget selskap Escalando, ved siden av ordinær jobb i Ciber og en periode med bleieskift.

Nylig fikk han den godkjent for IOS i Appstore.

– Den benytter seg foreløpig kun av bildematerialet fra oslobilder.no, men gir en noe annen opplevelse fordi alt som vises er kartbasert. Tanken er at man skal kunne tusle rundt i Oslo og se gamle bilder fra der man er, forklarer Aamodt.

Innholdet er periodebasert, slik at kan velge å vise kun innhold fra en gitt periode, inkludert bakgrunnskart fra den perioden.

– På den måten håper jeg å kunne gi bedre oversikt spesielt over hvordan det var i gamle områder som Vaterland og Enerhaugen, sier Aamodt til digi.no.

Les også: USA imponert over norsk app mot oljesøl

Åpne data

Ideen kom da han kikket på Oslo i bilder på nettet. Utvikleren syntes samlingen av fotografier kunne oppleves på en annen måte hvis man ser dem i et kart der man er.

Råvarene er i hovedsak fritt tilgjengelig som åpne data.

Appen benytter seg av API-et (programmeringsgrensesnitt, red.anm.) til digitaltmuseum.no og har en server i skyen som henter ned metadata med bilder fra Oslo Museum, Oslo byarkiv, Folkemuseet og Teknisk museum.

– API-et er velutviklet, men jeg har innspill til forbedringer som kunne gjøre det enklere for utenforstående å benytte det, medgir Aamodt.

Les gjerne: – Slipp til basestasjonene

Forretningsmodellen

I sin ordinære jobb har Aamodt vært involvert i prosjekter med åpne offentlige data som råvare. Den offisielle strategien fra myndighetene har vært at frislippet skal inspirere til innovasjon.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Da euroen kom til Trondheim
Da euroen kom til Trondheim

Hans privat-prosjekt er nettopp det, men fører sannsynligvis ikke til rikdom.

– Forretningsmodellen er basert på at appen koster penger ved første gangs kjøp. Jeg ønsker ikke å forringe opplevelsen med in-app-purchases eller reklame, og jeg antar i utgangspunktet at potensielle brukere har råd til noen kroner for noe som krever så mye jobb å utvikle. Som et minimum ønsker jeg å få dekket utgifter til serverdriften, lyder hans ambisjoner.

Christian Aamodt har brukt 600 timer over tre år på fritiden på utviklingen av appen. <i>Bilde: Espen Zachariassen</i>
Christian Aamodt har brukt 600 timer over tre år på fritiden på utviklingen av appen. Bilde: Espen Zachariassen

Interiør

Noen områder, som rundt Slottet, finnes det mange bilder av. Andre områder er ikke så hyppig gjengitt på film. Dette er løst ved at du får frem flere bilder ved å zoome inn i kartet.

Og ved å zoome langt inn, får du frem interiørbilder. Utsiktsbildene dukker opp ved å zoome helt ut.

Drøye 5000 av bildene er publisert så langt.

Antallet øker, og appen vil automatisk hente ned det som publiseres, både av bilder og nye kartlag, hvis det dukker opp andre kart som gir merverdi.

Ideen er også at brukere senere skal kunne bidra med egne bilder.

Les også: 10 smarte mobiltips som kan gjøre hverdagen enklere

Vrien geokobling

Bilde-metadataene foredles i en egen admin-web, der bildene blir geolokalisert, det vil koblet til gps-posisjon.

Det ble en del ekstrajobb å få til den koblingen.

– Jeg begynte å sjekke ut hva som fantes av gamle kartdata tilgjengelig på nettet, og lastet ned kart fra Oslo Byarkiv og Kartverket. Mange av disse kartene er i mange kartblader, som jeg satte sammen til ett kart. Deretter har jeg georeferert kartene og generert tiles (kartfliser), slik at de kan benyttes som "overlays" i appen og i adminweb-en, forklarer Aamodt.

Det gjorde det lettere å finne gamle adresser og plassere bildene på riktig sted. Og gamle kart åpner for å se hvordan områder har utviklet seg gjennom årene.

Aamodt har samarbeidet med Oslo Museum for å få råd og tips til hvordan materialet kan benyttes.

Les gjerne: De aller fleste app-er samler inn informasjon om barn

Ut i verden?

– Halve byen går glipp av dette når du kun utvikler app-en for Apple-telefoner?

– Min erfaring innen apputvikling er mest innen IOS, så det har vært et naturlig valg for meg å utvikle for denne plattformen først. Det er også på den plattformen at interessen for apper er størst, slik jeg opplever det. Jeg vil vurdere å utvikle appen også for Android hvis mottakelsen på IOS er god, svarer utvikleren.

– Hva tror du om muligheten for å ta denne appen til andre byer og kanskje ut i verden?

Jeg har absolutt tenkt på muligheten, men i utgangspunktet er det mye jobb med datamaterialet. Og det krever faktisk ganske mye lokalkunnskap, så jeg må uansett avvente og se om det slår an i Oslo først. Men definitivt, bare tanken på å lage en slik app for Roma eller New York er fascinerende, syns Christian Aamodt.

Så du denne?  Advarer mot falske LinkedIn-profiler

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.