BEDRIFTSTEKNOLOGI

Ny IBM-maskin har fellestrekk med «HAL»

Men den kommende supermaskinen skal holde seg på Jorden.

Harald BrombachHarald BrombachJournalist
8. des. 2009 - 11:21

IBM er i ferd med å bygge det som skal bli verdens største og raskeste superdatamaskin. Den skal installeres ved National Center for Supercomputing Applications (NCSA) ved University of Illinois Urbana-Champaign i USA. Maskinen skal ifølge senteret baseres på IBMs kommende Power7-prosessorer og skal stå ferdig i 2011.

Det er flere ting ved maskinen som gjør den spesiell. Det morsomste er kanskje at også «HAL 9000», den intelligente, men kyniske datamaskinen som er kjent fra Space Odyssey-bøkene og -filmene, også ble bygget i Urbana, Illinois. I 1997 ble fødselsdagen til HAL 9000 feiret ved University of Illinois Urbana-Champaign.

Den kommende superdatamaskinen heter derimot «Blue Waters» og har en regnekraft som skal kunne brukes av forskere og teknikere over hele verden. Maskinen skal være den første superdatamaskinen for åpen, vitenskapelig forskning, som samtidig yter mer enn én petaflops. Ifølge Cnet News vil maskinen i teorien kunne levere en maksimalytelse på mer enn 10 petaflops.

Til DailyIllini.com forteller Trish Barker, en talskvinne for NCSA, vil selve datamaskinen koste 208 millioner dollar. I tillegg bygges et nytt hus til maskinen.

Blue Waters skal ifølge NCSA kunne brukes innen de fleste vitenskapelige områder, inkludert til å forutsee atferden til komplekse, biologiske systemer eller værfenomener, til å forstå hvordan kosmos utviklet seg etter Big Bang, til å designe av nye materialer på atomnivå, samt til å simulere kompliserte, tekniske systemer som fly, biler og systemer for distribusjon av strøm.

Til Ecommerce Journal forteller Bradley McCredie ved IBMs Systems and Technology Group at Power7-prosessorene skal bli tilgjengelige i første halvdel av 2010 og kombinerer selskapets Power-arkitektur med sentrale egenskaper i Cell-prosessoren, som brukes i blant annet Roadrunner-systemet som inntil nylig var verdens kraftigste datamaskin.

Power7-prosessoren skal være utstyrt med åtte kjerner som hver kan kjøre fire samtidige tråder, slik at den framstår som en virtuell prosessor med 32 kjerner.

For å redusere kostnadene og størrelsen på brikken, har IBM valgt ikke å bruke SRAM-basert (Static RAM) cacheminne, men benytter i stedet en minnetype som kalles eDRAM (Embedded Dynamic RAM). Dermed vil Power7 bestå av 1,2 milliarder transistorer, i stedet for 2 milliarder.

Prosessoren skal også ha fått integrert minnekontroller.

Til Cnet News forteller IBMs Ed Seminaro at hele systemet, inkludert rackene som komponentene i systemet monteres i, er vannkjølt.

    Les også:

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.