Forholdene ved kinesiske fabrikker som produserer og setter sammen iPhone og iPad på oppdrag fra Apple, samt også har en rekke andre mobilprodusenter blant sine oppdragsgivere, har lenge vært gjenstand for kritikk.
Utviklingen går nå i feil retning, med stadig dårligere arbeidsvilkår, ulovlig bruk av overtid og triks for å skjule lønnskutt.
Det hevder den uavhengige organisasjonen China Labor Watch i en fersk rapport, omtalt blant annet av nettstedet 9to5Mac.
Rapporten (.pdf) stadfester kummerlige kår hos elektronikkgiganten Pegatron.
Pegatron er en av de største underleverandørene til Apple i Kina. Ifølge undersøkelsen omfatter det opptil 100.000 fabrikkansatte, som i disse dager skal være i ferd med å produsere iPhone 7, som ventelig blir avduket neste måned.
Arbeidsforholdene blir beskrevet som «forferdelige», og de ansatte skal være utsatt for «forferdelig behandling», men dette er ikke nærmere utdypet.
– Siden Tim Cook overtok som toppsjef i Apple (2011) har selskapets kinesiske underleverandører blitt møtt med krav om økt produktivitet, men samtidig krav om kostnadsreduksjon på mellom 5 til 10 prosent hvert år, hevdes det i rapporten.
Leverandøren skal være under tiltagende press om å levere stadig billigere og mer effektivt, i takt med at Apples overskudd har falt det siste året. Det hevdes at Apples lavere marginer har ført til dårligere arbeidsforhold for de kinesiske fabrikkansatte.
– Økt minstelønn, men skjulte lønnskutt
I våres sørget de lokale myndighetene i Shanghai for å øke kravet til minstelønn fra 304 til 330 amerikanske dollar.
Pegatron skal ha økt minstelønna, men samtidig kuttet i velferdsgoder og de ansattes forsikringsordninger, slik at arbeiderne i realiteten endte opp med mindre å rutte med enn før.
Justert for bortfallet av goder skal timelønna ha blitt redusert fra et snitt på 1,85 dollar i fjor til 1,60 dollar i år.
China Labor Watch har også tidligere pekt på uholdbare arbeidsforhold hos underleverandører, inkludert hos elektronikkgiganten Foxxconn, men også Apples forsyningskjede i Kina i sin helhet.
Søkelyset på elendige arbeidsvilkår ved Kina-fabrikkene som produserer elektronikk har vært gjenstand for utallige nyhetsoppslag siden 2010, særlig etter en serie selvmord ved Foxxconn-fabrikkene i Shenzhen.
Totalt er mer enn 1,6 millioner personer ansatt i Apples leverandørkjede, fordelt på anlegg i 20 ulike land. – Hver eneste en av disse fortjener å bli behandlet med verdighet og respekt, heter det i Apples nyeste, årlige Supplier Responsibility-rapport - et av flere tiltak IT-giganten har innført som svar på kritikken.
Apple har de siste årene innført krav og retningslinjer, samt også kraftig økt antallet uanmeldte kontrollbesøk ved leverandørenes fabrikkanlegg.
– I juli svarte Apple på funnene våre og erkjente at det forekommer ulovlig overtidsbruk ved enkelte Pegatron-avdelinger, men at prosentandelen er lavere enn i vår statistikk. Apple ga imidlertid ikke ut detaljer om utvalgskriteriene eller hvordan de kalkulerer overtid, skriver China Labor Watch i den nye rapporten.