BEDRIFTSTEKNOLOGI

Ny supermaskin kjøles med varmt vann

IBM med svært energieffektivt system.

Skjematisk framstilling av kjølesystemet til Aquasar
Skjematisk framstilling av kjølesystemet til Aquasar Bilde: IBM Reseach Zürich
Harald BrombachHarald BrombachJournalist
6. juli 2010 - 10:18

IBM kunngjorde før helgen at selskapet har levert en superdatamaskin til Eidgenössische Technische Hochschule Zürich (ETH Zürich). Maskinen skal være særlig spesiell fordi den kjøles ned med varmt vann.

Prosessorene og de mange andre komponentene i systemet, som har fått navnet «Aquasar», kjøles med vann som holder en temperatur på opptil 60 grader Celsius. Dette skal ha blitt gjort mulig ved hjelp av et kjøle systemet som tar i bruk mikrokanal-kjølere som er koblet direkte til prosessorene.

IBM skriver i en pressemelding at med denne formen for kjøling på brikkenivå, så reduseres den termiske motstanden mellom prosessoren og vannet i såpass stor grad at selv vann med temperaturer så høy temperatur som 60° C kan sikre at driftstemperaturen til prosessorene holder seg godt under det maksimalt tillatte, 85° C.

Superdatamaskinen Aquasar. <i>Bilde: ETH Zürich</i>
Superdatamaskinen Aquasar. Bilde: ETH Zürich
Aquasar tilkoblet det varmtvannsbaserte kjølesystemet. <i>Bilde: ETH Zürich</i>
Aquasar tilkoblet det varmtvannsbaserte kjølesystemet. Bilde: ETH Zürich

Når vannet kommer ut at superdatamaskinen igjen, holder det en temperatur på opptil 65° C. Dette sendes gjennom en varmeveksler, for det på nytt kjøler nett Aquasar. Varmeveksleren er også forbundet med systemet som varmer opp bygningsmassen ved ETH Zürich, slik at også overskuddsvarmen fra Aquasar kommer til nytte.

Selve dataanlegget oppnår med dette en energieffektivitet på omkring 450 megaflops per watt, noe som plasserer gir det en plass blant de ti beste på The Green 500-listen over de mest energieffektive superdatamaskinene i verden. Men i tillegg leverer anlegget ni kilowatt med termisk effekt til oppvarming av høyskolens bygninger.

– Med Aquasar oppnår vi en viktig milepæl på veien mot CO2-nøytrale datasentra, sier Bruno Michel, leder for Advanced Thermal Packaging ved IBM Research – Zurich, i en pressemelding. Han legger til at det neste skrittet i IBMs forskning vil være å fokusere på ytelsen og karakteristikkene til kjølesystemet ved å bruke et omfattende system med sensorer. Dette skal gjøre det mulig å optimalisere systemet ytterligere.

Aquasar er basert på IBM BladeCenter Cluster, som består av tre IBM BladeCenter H-chassiser med til sammen 33 IBM BladeCenter QS22-servere, som hver er utstyrt med to IBM PowerXCell 8i-prosessorer. I tillegg er hvert chassis utstyrt med tre IBM BladeCenter HS22-servere, som hver er utstyrt med to Intel Nehalem EP-prosessorer. To av de tre chassisene er vannkjølte, mens det tredje er luftkjølt. Dette er gjort for å danne et sammenligningsgrunnlag.

Det er ikke uvanlig i mange større datasentra at så mye som 50 prosent av strømforbruket går med til å kjøle ned omgivelsene.

Vannkjølt IBM BladeServer HS22 for bruk i Aquasar. <i>Bilde: IBM Research Zürich</i>
Vannkjølt IBM BladeServer HS22 for bruk i Aquasar. Bilde: IBM Research Zürich

Totalt har systemet en målt ytelse på seks teraflops, noe som i seg selv ikke er så voldsomt mye i dag, hvor en plassering på topp 500-listen over superdatamaskiner krever en målt ytelse på 24,67 teraflops eller mer.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.