Canon og Toshiba har i mange år samarbeidet om å utvikle TV-er basert på SED-teknologien (Surface-conduction Electron-emitter Display), og det har siden januar vært ventet at selskapene skulle komme på markedet med et første produkt innen årets utgang. Før dette har lanseringen blitt utsatt flere ganger.
Det er flere årsaker til dette, men de viktigste har vært problemer med produksjonsteknologi og rettighetsspørsmål. Verken Canon eller Toshiba eier rettighetene til SED. Det gjør derimot amerikanske Nano-Proprietary.
Canon har vært uenige med Nano-Proprietary om hvorvidt Canons lisens også gjelder for datterselskapet SED Inc, som Canon fram til januar i år eide sammen med Toshiba.
Da Canon kjøpte alle aksjene Toshiba hadde i SED-selskapet, var det ventet at rettighetskrangelen var over. Men nå skriver Canon i en kort pressemelding at så ikke er tilfellet. I stedet har selskapet sett seg nødt til å utsette lanseringen av TV-er med SED-panel på utbestemt tid.
Canon oppgir to årsaker til dette. Den ene at rettstvisten i USA stadig pågår. Den andre er at selskapet må bruke mer tid på å etablere masseproduksjonsteknologi som gjør det mulig å gjennomføre ytterligere kostnadsreduksjoner. Prisen på flate paneler har gått kraftig ned denne våren.
Les også:
- [14.12.2010] Vil erstatte OLED med «kvanteprikker»
- [23.08.2010] Det ser mørkt ut for LCD-utfordrer
- [03.05.2007] Ingen enighet om nye typer skjermer
- [15.01.2007] Redder TV-lansering ved å selge seg ut
- [02.01.2007] Lovende LCD-utfordrer hindres av patentstrid
- [25.08.2005] Satser tungt på ny skjermteknologi
Selv om SED har mange fordelaktige egenskaper sammenlignet med dagens flate TV-er, blant annet når det gjelder bildekvalitet og effektforbruk, vil det kunne bli vanskelig å få solgt den nye teknologien dersom prisen er mye høyere enn dagens løsninger.
Inntil videre er derfor SED-produksjonen satt på vent. Canon lover ikke annet enn at det vil annonsere en ny tidsplan for lanseringen av SED-TV-er ved en senere anledning.