I dag lanserer Sun en ny type Sun Ray tynnklient med tilrettelagt programvare på serversiden (Sun Ray Server Software 3.0), innebygget sikker tilgang til alle slags tjenester over en vanlig internettforbindelse, og integrert IP-telefoni. Inkludert 17 tommers flatskjerm er priset så vidt i overkant av tusen dollar (6500 kroner). Blant Sun-sjef Scott McNealys mange ideer er at den kan tilbys hjemmebrukere og småbedrifter buntet med bredbåndsabonnement, tilnærmet gratis avhengig av bindingstid.
Den grunnleggende programvaren leveres også som tjenester, med tekstbehandling, regneark, presentasjonsprogram, e-post og kalender tilsvarende det man får i Java Desktop, men med all fillagring sentralt. Tilgangen til tjenestene styres av brukerens personlige smartkort. Demonstrasjonene av dette er tankevekkende for dem som er vant med PC: Strømmen slås av og på, og skjermen faller straks tilbake til arbeidsflaten nøyaktig slik den var. Det samme skjer når du trekker ut smartkortet og skyver det inn igjen. Smartkortet gir forøvrig den samme personlige arbeidsflaten uavhengig av hvilken maskin den stappes inn i.
Poenget for Sun er at all kontorpreget databehandling kan kjøres gjennom tynne klienter – inkludert IP-telefoni. Har du en Sun Ray hjemme, får du også alle jobbtelefonene dit når du logger deg på med smartkortet. I stedet for å slite med å legge VPN inn i et underholdningsanlegg for også å kunne bruke det til å jobbe på, lar man hjemme-PC være hjemme-PC, og lar jobben gå over den sentralt kontrollerte, og garantert virus- og spionfrie tynnklienten.
Sun håper å få integrert tale over IP i Sun Ray Server-programvare tidlig i 2005, gjennom et samarbeid med Lucent. Det skal pågå samtaler med et høyt antall teleoperatører med tanke på pilotprosjekter utover dem Sun kjører for egne ansatte – toppledelsen i selskapet er blant dem som bruker smartkortstyrt tynn klient hjemme.
På Oracle Open World i San Francisco i forrige uke orienterte McNealy om noen av de visjonene han har for tynne klienter, blant annet som trådløse og bærbare enheter.
– Se for dere de bærbare PC-ene dere sitter med nå. Ta ut den feite prosessoren som dere ikke trenger, siden serveren kan ta seg av prosesseringen. Ta ut disken som dere ikke trenger fordi alt lagres sentralt og dere trenger ikke å bekymre dere for sikkerheten. Legg heller inn mobiltelefonen deres og alle slags former for trådløse nettverk. Ordne det hele slik at apparatet ikke blir personlig før dere har lagt inn smartkortet deres, som forteller alt om hvilke rettigheter dere har, hvilket telefonnummer dere har og så videre. Del maskinvaren med andre, og få sikkerheten på kjøpet.
Overfor pressen presiserte McNealy at dette er noe Sun arbeider med konkret.
– Poenget er å kombinere mobilitet med sikkerhet. Mobilitet kan være et smartkort som gir deg din arbeidsflate uansett hvor du er, med alle telefonforbindelsene du trenger. Vi arbeider med å utvikle en trådløs Sun Ray som er i stand til å bytte til den beste forbindelsen uten at du merker annet enn at skjermen kanskje blinker. Du skal få WLAN, 3G og så videre i ett billig og fullverdig apparat. Har du et nettverk å kople deg til, får du kontakt med serveren som betjener akkurat deg.
Den eneste virkelige kostnaden med Sun Ray, ifølge McNealy, er at folk ikke liker forandring.
– Bare tenk hvor praktisk det er å kunne hive ut telefonen og gjøre det fullstendig likegyldig for alle hvor de sitter. Etter hvert vil du kunne begrense kontorlokalene til tre til fire medarbeidere per arbeidsplass. Derfor er mobilitet så viktig.
Les også:
- [19.04.2005] Stadig flere vil på tynnklientfest
- [14.01.2005] Sviktende omsetning i Sun
- [10.12.2004] Slik blir Sun billigere enn Dell
- [30.11.2004] Microsoft og Sun vil utdype samarbeidet