Gå tilbake til hovedartikkelen
Et annet hovedmål for Microsoft var å gjøre programvaren mer effektiv. Selskapet mener at det nye operativsystemet er omtrent 30 prosent mer effektivt enn tidligere utgaver, noe som betyr at tjenester som i dag kjøres på ulike maskiner kan kjøres på færre maskiner med tilsvarende maskinvare hvis Windows Server 2003 benyttes. Tallet kan også snus slik at man kan støtte flere brukere enn i dag med hver server.
Slik konsolidering betyr normalt lavere driftskostnader.
En del forbedringer av brukergrensesnitt og funksjonalitet som skal gjøre administrasjonen av serveren enklere, er også inkludert. Blant annet er sertifikattjenestens brukergrensesnitt, som har vært kjent for å være vanskelig å bruke, blitt forenklet. I tillegg støtter tjenesten nå automatisk utrulling av av sertifikater til brukerne.
I tillegg er det lagt til mer enn 220 nye regler for å gi ulike typer brukere ulike rettigheter.
Også klientbrukernes produktivitet har vært i Microsofts fokus, selv om antallet nye funksjoner ikke er så stort som ved tidligere nylanseringer. Spesielt funksjonalitet knyttet til samarbeid mellom flere brukere er noe selskapet har lagt vekt på.
En ny funksjonalitet er Shadow Copy. Dette er en tjeneste som kan kjøres på filservere som fungerer som en slags umiddelbar sikkerhetskopi og versjonskontroll av filer. Dette gjør det mulig for den enkelte bruker å hente fram filer som tilsynelatende er blitt overskrevet eller slettet, uten å måtte lete fram filen på en backuptape eller lignende.
Shadow Copy-tjenesten gjør det også mulig å ta backup av filer som er åpne ved at det gjøres lages et snapshot av filsystemet som det så tas backup av. Dette betyr at applikasjoner og tjenester fortsatt kan kjøre under en backup.
Windows Sharepoint Services innebærer at brukere på en enkel måte kan opprette en enkel, lokal webportal for deling filer, kalendere, oppgaver og annet innhold. Portalen vil tilby brukerne funksjonalitet som versjonskontroll, varsling om endringer og inn- og utsjekking av dokumenter.
En tjeneste som ennå ikke er helt klar, selv om infrastrukturen til den følger med Windows Server 2003, er Windows Rights Management Services. Dette er en form for rettighetskontroll som er bygget inn i ulike dokumenter, inkludert e-postmeldinger. Tjenesten er tenkt brukt innenfor bedrifter og lar forfatteren av dokumentet kontrollere hva slags tilgang mottakerne skal ha til dokumentene. For eksempel kan man gjøre det slik at e-postmeldinger man sender, verken kan videresendes, kopieres, klippes ut eller vises på skjermdumper.
Det første produktet som ventes å utnytte denne funksjonaliteten er Office 2003, men Microsoft har ennå ikke avgjort om dette er en tjeneste som skal tilbys fritt til brukerne av Windows Server 2003 eller om den skal selges som en tilleggstjeneste.
Windows Server 2003 vil komme i hele syv utgaver, hvorav to er for 64-bits systemer. Selv om de fleste av produktene fra i dag er i salg i Norge, kan ikke produktsjef Rune Lystad opplyse om de norske prisene. Han henviser derimot til de amerikanske prisene på denne siden, men understreker at prisene er veiledende og at "ingen" betaler så mye for produktene.
Prisen på 32- og 64-bitsutgavene av Windows Server 2003 er etter det digi.no forstår den samme, uavhengig av arkitekturen. Prisen på Datacenter-utgaven er ikke oppgitt fordi denne programvaren alltid vil bli solgt sammen med servermaskinvare.
Først i september vil Small Business Server-utgaven komme på markedet. Årsaken til dette er at dette produktet også skal inkludere Exchange 2003, som altså ventes å bli klar på den tiden. I tillegg skal pakken inneholde brannmur og databaseserver.