Fargeskjermer på mobiltelefoner sluker mye strøm. Derfor står de som regel av, eller med veldig liten lyseffekt helt frem til man aktivt trykker på mobiltelefonen eller noen ringer deg på den.
Selskaper kappes nå om å kunne levere nye teknologier som løser dette strømproblemet, slik at mobiler kan få skjermer som kan stå på hele dagen uten å bruke opp batteriet.
En av teknologiene som forsøker å overbevise maskinvareprodusentene er iMod-skjermer fra Qualcomm. De leverer en teknologi som åpner for at de små skjermene ikke trenger å lyses opp underifra med en såkalt backlight, slik som dagens skjermer må. De belyses istedenfor av lys fra solen eller fra bevegelser fra væske inne i skjermen.
Backlight kan stå for 90 prosent av strømforbruket som skjermen bruker og skjermen bruker igjen cirka 30 prosent av telefonens totale batterikapasitet.
- Skjermen er den største belastningen på mobilens batteri, sier Palu Jacobs, sjef for Qualcomm til CNet News.
iMod-skjermen er et slags komplisert speil. Telefonen lager bilder som blir synlige når lys fra solen eller kunstig lys når skjermen. Innebygd elektronikk sørger for jevn belysning. Ved dårlige lysforhold vil et integrert lys lyse opp skjermen.
Foreløpig kan iMod-skjermene bare vise svart, hvitt og gråtoner, men selskapet har allerede utviklet prototyper av fargeskjermer som kan vise video.
- Man kan ha en skjerm som alltid er på, sier Jacobs til CNet News.
En konkurrerende teknologi er Liquavista-skjermer. De benytter en teknologi som kalles elecrowetting. Der består hver piksel av vann og en liten dråpe farget olje. Når en elektronisk ladning blir kjørt så blir pikselen hydrofil. Vannet skyves til overflaten og oljen til siden. Dermed viser den en farge på den lavere enden av pikselens flate. Når ladningen reverseres får pikselen samme farge som oljen.
De første Liquavista-skjermene vil komme i klokker og deretter i telefoner.
- Det er ingen vesentlige begrensninger i forhold til skjermstørrelser. Om fem år kan vi se denne teknologien på bærbare maskiner, sier Mark Gostick, sjef i selskapet Liquavista.
Først må maskinvareprodusentene overbevises om at skjermene kan produseres billig og i stor skala.
- Mobilfolkene vil ha flere millioner av disse. Nå er det bare LCD som er tilgjengelig, sier Gostcik til CNet News.
Her kan du lese et whitepaper om Liquavista teknologien (PDF)