Fjerntilgang til pc-er er populært i mange miljøer. Det er en enkel måte å gi brukere anledning til å hente dokumenter eller tilgang til interne tjenester som meldinger, e-post og IP-telefoni, når de ikke kan møte opp fysisk. Mulighet for fjerntilgang til kontor-pc-en gir klare fordeler for driftsfolkene. Muligheten til å nå pc-er i hjemmet er også interessant for mange.
Utfordringen i dette er åpenbar: Fjerntilgang krever at pc-en må være påslått. Har man ikke muligheten for å vekke pc-en til live over nettverksforbindelsen, må pc-en være påslått hele tiden. I en tid der energisparing er på dagsorden, er det vanskelig å få aksept for at pc-er ikke skal utnytte sine hvile- og dvalemodus. En typisk stasjonær pc trekker over 100 watt når den er påslått men ikke i bruk, mens den trekker kun så vidt i overkant av 1 watt i dvalemodus.
Funksjonaliteten «wake-on-LAN» har vist seg å være hensiktsmessig for driftsavdelinger i store bedriftsmiljøer, men har ikke latt seg utnytte effektivt for å legge opptjenester beregnet på vanlige brukere.
Kombinasjonen av energisparing og kontinuerlig mulighet for fjerntilgang er gjenstand for et prosjekt gjennomført av Microsoft Research i samarbeid med forskere fra University of California, San Diego. I rapporten Augmenting Network Interfaces to Reduce PC Energy Usage (pdf) presenterer de «Somniloquy», en arkitektur for nettverkskort som kan prosessere forskjellige typer nettverkstrafikk, og vekke pc-en fra dvale ved behov.
Rapporten forteller også hvordan arkitekturen er prøvd ut i praksis, gjennom en enhet satt sammen av komponenter fra Gumstix, et selskap som leverer fullverdige datamaskiner på ørsmå kort.
Konklusjonen er at Somniloquy er en praktisk løsning for nettverkskort som gjør det mulig å vekke en pc i dvale, bare pc-en er koplet til et nettverk. Koplingen kan gjerne være trådløs.
Somniloquy krever ingen endringer, verken i applikasjoner eller infrastruktur. Det er bare snakk om å nedfelle funksjonalitet i et nettverkskort, utover det kortene har i dag. Tilleggskomponentene som kreves for dette, er rimelige, og merutlegget tjenes raskt inn, selvfølgelig avhengig av bruk og lokale strømpriser. Forskerne peker på at mange av dagens nettverkskort allerede er utstyrt med generelle prosessorer tilsvarende den de har brukt i sin prototyp.
Det eneste brukeren merker, er den tiden det tar å vekke pc-en opp av dvale. For en stasjonær Dell Opteron pc er denne målt til 4 til 7 sekunder.
Forskernes utprøving av Somniloquy omfatter fjerntilgang for å få tak i filer, meldinger, e-post og tjenester for IP-telefoni, samt tilgang til pc-ens arbeidsflate. De erfarer også at Somniloquy er utmerket for fildelingsprotokoller. Hva slags nettverkstrafikk som utløser en gjenoppvekking fra dvale, skal kunne konfigureres for hvert kort.
Blokkdiagrammet til prototypen ser slik ut:
Prototypen til Somniloquy kommuniserer altså med pc-en over USB. Det kreves et lite stykke programvare (en «daemon») på pc-en for at den skal virke. Ellers har prototypen en XScale-prosessor, 64 megabyte minne og et SD-minnekort på 2 gigabyte. Programvaren kjører under Linux. (Microsoft bruker altså Linux for å vekke Windows!).
Les også:
- [04.06.2009] Pentagons snokvern til Norge
- [03.11.2008] Ny bord-PC fra Microsoft projiserer dobbelt
- [30.10.2008] Mange flere stjerner i Microsofts «teleskop»