En ny danskutviklet it-plattform skal trene ansatte i bedrifter i de metodene som hackere benytter. For eksempel kan man lære å stjele et passord, finne svakheter i datasystemer eller beskytte systemet mot angrep fra virtuelle hackere.
Aalborg Universitet, som står bak plattformen og lektor Jens Myrup Pedersen fra Wireless Communication Networks ved Aalborg Universitet, formulerer det slik:
«Man kan si at plattformen lærer opp folk til selv å bli en form for hackere, slik at de vet hvordan de skal kunne hindre angrep fra virkelighetens hackere. Og vanskelighetsgraden kan økes etter brukerens nivå. På den måten kan plattformen utvikle kompetansene hos skoleelever som aldri har jobbet med cybersikkerhet tidligere, og også blant medarbeidere i danske bedrifter som allerede jobber med cybersikkerhet, men som trenger å få oppgradert ferdighetene sine. Derfor kan portalen brukes som utdannelsesverktøy langt utover i karrieren,» sier han ifølge en pressemelding.
Plattformen sikrer at brukerne kan trene seg på cybersikkerhet uten at det er fare at de ødelegger noe for seg selv eller andre. Den omfatter også et poengsystem, slik at brukerne kan score poeng ved å løse forskjellige oppgaver. Dette gjør ifølge utviklerne at plattformen skaper det samme engasjementet som et spill.
Ifølge prosjektsjef Tim Sloth Jørgensen i danske Industriens Fond – som har bevilget penger til utviklingsarbeidet – er det et stort behov for å kvalifisere folk til å kunne håndtere cybersikkerhet i fremtiden.
«Dette gjelder de som allerede nå jobber i bedrifter som er potensielle mål for hackere, men også elever i grunnskole og videregående som kan bli fremtidens cybersikkerhets-medarbeidere i forskjellige deler av dansk næringsliv,» sier han ifølge pressemeldingen.
Spillet lanseres i hele Danmark
Den nye plattformen er i ferd å bli lansert nasjonalt, og planen er altså at systemet tilbys til så mange som mulig. Flere bedrifter, skoler og gymnas har meldt seg på banen med interesse for å prøve ut systemet.
– Det er med dette formålet at vi har gått sammen med Aalborg Universitet. Plattformen skal videreutvikles og gjøres relevant for enda flere bedrifter og utdannelsesinstitusjoner, sier Tim Sloth Jørgensen fra Industriens Fond.
I tillegg til dette er målsetningen at plattformen skal danne ramme om ulike aktiviteter som skal gjøre Danmark til et sikrere land å bevege seg rundt på internett i, sier Jens Myrup Pedersen.
– Vi kommer til å avholde mange forskjellige former for arrangementer. Først og fremst et dansk mesterskap i cybersikkerhet for elever på videregående skole, første gang den 5.-6. oktober i år. Men vi skal også arrangere ettermiddags-arrangementer på utdannelsesinstitusjoner og utdannelsesforløp i bedrifter. Og vi kommer til å styrke de eksisterende faglige miljøene våre. Det har vært mye fokus på å gjøre unge interesserte i cybersikkerhet, og nå legges det inn en enda større innsats, samtidig med at vi sikrer at vi har gode faglige tilbud på høyt nivå til de som fatter interesse for området.
Industriens fond har bevilget 1,5 millioner danske kroner (ca. 1,9 millioner norske), slik at Aalborg Universitet kan videreutvikle plattformen og gjøre den relevant for enda flere brukere – og gjøre den klar til å arrangere danske mesterskap i cybersikkerhet.
Saken er først publisert på danske Version2, og gjøres tilgjengelig på norsk gjennom vår samarbeidsavtale med Teknologiens mediehus/Ingeniøren.