USAs president Barack Obama møtte fredag ledere for flere av verdens største IT-selskaper for å diskutere retningslinjene for myndighetenes overvåking av internett.
Obama møtte både Facebook-gründer Mark Zuckerberg og Googles styreformann Eric Schmidt, etter at Zuckerberg sist uke ringte Obama personlig for å uttrykke sin frustrasjon over den vidstrakte overvåkingen som USAs sikkerhetstjenester står bak.
I en uttalelse fra Det hvite hus etter møtet heter det at president Obama forsikret at hans regjering vil ta de nødvendige skritt for at folks rettigheter blir beskyttet. Samtidig understreket Obama nødvendigheten av at overvåkingen foretas på en måte som ivaretar også USAs sikkerhetspolitiske interesser.
Også toppsjefene i Netflix, Dropbox, Palantir og Box var til stede under møtet med Obama.
Det var avsløringene til varsleren Edward Snowden som gjorde verden oppmerksom på at den amerikanske etterretningsorganisasjonen NSA driver storstilt overvåking av internett.
Dokumentene som Snowden offentliggjorde ga indikasjoner på at NSA hadde tilgang til serverne til både Facebook, Google og Yahoo.
Siden da har forholdet mellom selskapene og de amerikanske myndighetene vært noe anstrengt. (©NTB)
Les også:
- [19.03.2014] – USA kan avlytte gamle telefonsamtaler
- [28.01.2014] Endelig litt mer innsikt
- [27.01.2014] Republikanere sterkt uenige om NSA
- [20.01.2014] Tviholder på NSAs fullmakter
- [18.12.2013] Obama møtte teknologi-toppene