Nå må NSA begynne å slette irrelevant data de har samlet inn om amerikanske og utenlandske borgere, har Obama-administrasjonen bestemt.
New York Times omtaler de nye reglene, som skal bekreftes i løpet av tirsdagen. Disse følger fjorårets tiltak for å temme NSA, som blant annet innebar visse begrensninger for hva NSA kan kartlegge og hvor lenge det skal lagres.
Det som skal skje nå er at Obama vil kreve automatisk sletting av data som NSA har samlet inn om borgere som ikke er relevante til «spionvirksomhet». Det vil si vanlige folk.
Etterretningsorganisasjoner som CIA og NSA skal slette all irrelevant data (for eksempel telefonsamtaler eller epost) de har samlet inn fra amerikanere innen ett år. Lignende data samlet inn fra utenlandske borgere skal imidlertid først slettes innen fem år.
Videre skal Det hvite hus også regelmessig vurdere hvordan NSA forholder seg til utenlandske statsledere. Det er jo en kjent sak at overvåkningen av den tyske forbundskansler Angela Merkel falt ikke i god jord, og Merkel skal neste uke besøke Obama for å snakke om etterretningssamarbeid.
Det hvite hus har per i dag regelmessige kontroller over de hemmelige aktivitetene til CIA, men ikke NSA.
Det kommer også endringer i hvordan FBI får tilgang til hemmeligstemplet informasjon fra selskaper, der selskapet kan offentliggjøre at det har gitt FBI tilgang. Det kan imidlertid gjøres først etter tre år, eller når etterforskningen er avsluttet.
Dermed tar USA noen skritt i retning av mer gjennomsiktige hemmelige tjenester, selv om New York Times påpeker at flere av endringene Obama varslet for ett år siden er fremdeles ikke gjennomført.