USA er tydeligvis lei av å stadig bli forbigått av Kina når det gjelder å inneha den kraftigste superdatamaskinen.
Kinesiske Tianhe-2 har en beregningskraft på 33,86 petaflops, et godt stykke foran nestemann på lista, amerikanske Titan med 17,8 petaflops.
Les også: Får ikke oppgradere verdens kraftigste datamaskin
Alt dette er imidlertid småtteri i forhold til det Obama ønsker seg. Den amerikanske presidenten har sendt ut et dokument der han beordrer utvikling av en superdatamaskin med regnekraft på mer enn én exaflops, det vil si en trillion flyttallsberegninger i sekundet. Det er om lag 30 ganger raskere enn Tianhe-2.
For å utvikle en slik maskin kreves det betydelig med ressurser, og det vil derfor inngås samarbeid mellom energidepartementet og forsvarsdepartementet i USA samt landets vitenskapsstiftelse National Science Foundation. Organisasjoner som NASA, FBI, USAs helseinstitutt og Homeland Security-departementet vil bidra med ekspertise og innspill, da det er disse organisasjoner som ventes å benytte seg av en slik datamaskin. Initiativet kalles for NSCI (National Strategic Computing Initiative).
Et helt nytt nivå
Det sies at en exascale-datamaskin kan være så kraftig at det vil kunne etterligne menneskehjernen. Det høres svært ambisiøst ut.
Et av målene til NSCI er å etablere en relevant vei fremover for de neste 15 årene med superdatamaskinutvikling. I løpet av den tiden regner man med at dagens halvleder-teknologi vil nå en grense, og det vil være behov for en helhetlig visjon for videre forskning.
Allerede i fjor hadde energidepartementet i USA foreslått å bruke tre milliarder dollar på å utvikle en exascale-maskin, da behovene innen områder som energi, helse og klimamodellering er stadig større. Man trenger et balansert økosystem for høyytelse-datamaskiner og underliggende infrastruktur, skrev departementet i en rapport da.
Les mer: Bygger superraske datamaskiner
NSCI skal være opprettet innen 90 dager fra og med i dag, men en exascale-datamaskin er nok litt lenger unna. Det eneste konkrete tidsperspektivet er at initiativet skal levere fremgangsrapporter årlig.