Boligbyggelag-kjempen rykker inn i markedet for fiberforbindelser. I dag går de ut med nyheten.
Obos-konsernet har kjøpt opp Opennet AS, en liten aktør med anslagsvis 5 000 kunder på Østlandsområdet. Det blir spydspissen i en større satsing med sprengkraft. Partene går ikke ut med kjøpsprisen.
Åpne nett
Planen er å levere åpne, sikre fibernett av høy kvalitet der alle leverandører skal kunne tilby tv- og bredbåndstjenester, heter det i en pressemelding. Dette etter en svensk modell, for i Sverige er nøytrale nett langt vanligere enn her på berget.
– Målet er å gi mennesker en enklere hverdag. Ved å tilby nøytral infrastruktur med høy kvalitet, får beboere, borettslag og sameier et reelt valg mellom konkurrerende tjenestetilbydere av TV- og bredbåndstjenester, uttaler konserndirektør i Obos, Morten Aagenæs.
Det vil i praksis bety at Obos begynner å konkurrere med de tre store som lenge har tilbudt internettforbindelser til deres boligselskaper og sameier, nemlig Get, Canal Digital og Altibox.
I første omgang vil alle nye borettslag og sameier fra Obos få såkalte åpne nett. Slik nøytral aksess vil på sikt også bli tilbudt til eksisterende Obos-lag. Da blir det opp til hvert enkelt styre å ta en beslutning.
– Dette er noe helt nytt
Vi føler at valgmulighetene for kundene våre har vært litt begrenset. Dette blir vår måte å hjelpe sameier med å få flere valg for bredbånd, og TV også for så vidt, selv om TV snart bare blir levert over internettforbindelse. Modellen til Opennet er kjent fra Sverige. Selve aksessen er nøytral, og det har vi tenkt å la den være, så får alle innholdsleverandører lov til å levere på det nettet hvis man har lyst, sier konserndirektør Morten Aagenæs i Obos til digi.no.
Han røper at foruten økt valgfrihet, så ønsker de også å være konkurransedyktige på pris, selv om det er for tidlig å gå ut med detaljer om hva Obos-fiber skal koste for sluttkundene.
– Dette er noe helt nytt og en modell som gjør at kundene ikke lenger er bundet til en leverandør som i dag. Kundene med eksisterende leverandører har selvfølgelig kunnet bytte, men det er mye teknisk som skal til for å svitsje blant annet mellom Canal Digital og Get. Dette er noe vi har snakket om i mange år, sier Aagenæs.
Ifølge ham er lille Opennet med fem medarbeidere fint i stand til å designe og planlegge fibernett for Obos sine nye utbyggingsprosjekter, men han legger ikke skjul på at de antakelig også må rekruttere fordi de trenger flere folk i fortsettelsen.
Langtidsplan
– Vi håper at mange av våre kunder har lyst til å gå over til dette (nøytrale nett). Da trenger vi både et salgsapparat og folk til gjennomføring når man kommer så langt. Obos har 220.000 boliger i vår portefølje. Det er lagt en langtidsplan hva gjelder fibertilbud, men vi regner ikke med at alt skjer i 2018. Det er våre kunder som selv bestemmer hva de vil ha, poengterer han.
Vi håper å skape litt nytt giv i dette markedet
Konserndirektøren er lite bekymret for hva økt konkurranse vil kunne betyr for dagens leverandører av bredbåndslinjer til kundene deres.
– De tjener veldig mye penger i dag, så de klarer seg nok. Men vi håper å skape litt nytt giv i dette markedet.
Obos sier at alle nye borettslag og sameier vil få åpne fibernett installert. Det betyr i praksis alle nye boliger som enten ikke er oppført ennå, eller der prosjektene ikke er kommet så langt.
– En del av prosjektene vi bygger er allerede fibret opp av andre aktører. Det er stort sett Get, og innimellom Canal Digital, det varierer litt. Der hvor det ennå ikke er tatt en beslutning vil vi ta inn Opennet.
Hva med eksisterende borettslag og sameier?
– Umiddelbart vil de få tilbud. Opennet har også noen kunder allerede. Obos blir i så måte en litt enklere kanal inn, i og med at vi eier selskapet. Men det er fortsatt sånn at våre kunder bestemmer selv. Vår jobb blir å komme med en helt ny modell hvor man ikke binder seg til Get, Altibox eller Canal Digital. Ideen vår er at du som beboer kan sitte og klikke på ulike bredbåndsleverandører og eventuelt også kjøpe TV-tjenester der du vil, sier konserndirektøren.
Del av smart-satsing
Oppkjøpet er også et ledd i en videre satsing på smarthusteknologi for Obos, som blant annet ser for seg infrastrukturen brukt til leveranser av smarte velferdstjenester.
Fiber basert på åpne nett vil ifølge Aagenæs være et fundament for både beboere, boligselskaper og tjenesteleverandører.
– Dette fibernettet skal danne grunnlag for Obos' satsing på smart living og smarte byområder som vi skal utvikle, avslutter han.