HP/Compaq-striden har alle elementer fra en såpeopera - og litt til. For i går toppet det seg virkelig, da det ble klart at selve spydspissen for fusjonsmotstanderne, Walter R. Hewlett, gir opp kampen mot Carly Fiorina. Heretter vil herr Hewletts våpen være penn, papir og kalkulator for å overbevise gamle fusjonsmotstandere om at de, akkurat som ham, tok fryktelig feil.
Den nyvunne overbevisning skyldes nok i hovedsak en alldeles knusende seier til Carly Fiorina og HP-ledelsen i retten tirsdag kveld norsk tid. Retten i Delaware slår fast at fusjonen var gjennomført på skikkelig vis, og at Fiorina personlig og hennes medløpere har operert "sannferdig, helhetlig og i god tro", skriver Financial Times.
Walter Hewlett reiste sak mot HP-ledelsen for urettmessig å ha villedet aksjonærer til å stemme for fusjonen.
Les også:
-
E-post-tabber i HP/Compaq-rettsak
IVS: - HP vant med en margin på 2,8 prosentpoeng
Haugli blir HP/Compaq-sjef i Norge
HP ber retten avvise Hewlett-søksmål
HP: Nå begynner den tøffe jobben
Amerikanske medier: - HP vant
Dette avviser retten i klare ordelag, og dermed ser altså alle hindringer ut til å være ryddet av veien for megafusjonen til omtrent 160 milliarder kroner.
Walter Hewlett var naturligvis skuffet over beslutningen, men sa etter domsavsigelsen at han "alltid har jobbet for å øke aksjonærenes verdier, derfor vil jeg nå gjøre alt jeg kan for å støtte det planlagte oppkjøpet", skriver ft.com.
Carly Fiorina opplever på sin side en real opptur. Såkalte analytikere og bransjeeksperter sa i forkant av rettssaken at Fiorinas posisjon var sterkt svekket og at hun hadde opptrådt på grensen av det etisk forsvarlige. Noen ga henne bare ett år til i sjefsstolen før hun må takke for seg.
Tirsdagens kjennelse har fått de fleste skeptikere på andre tanker. For ikke bare får Fiorinas arbeid med fusjonen rettens støtte, med på veien får HP-sjefen også direkte skryt av retten for en rettskaffen opptreden gjennom hele fusjonsprosessen. Hennes ry er gjenopprettet av en rettslig kjennelse, og i stedet for spådommer om en kort karriere, snakker nå de samme "analytikerne" om at Fiorina blir "dronning", og Compaq-sjef Michael D. Capellas blir "statsminister" - det vil si strateg og operativ leder i det fusjonerte selskapet.
Fiorinas stilling er likevel ikke sikker; Dersom hun i løpet av et års tid ikke lykkes i å gjøre de fusjonerte selskapene til en effektivisert og lønnsom IT-gigant, så henger stillingen hennes i en meget tynn tråd. De neste to kvartalene vil nok ikke markedet legge særlig vekt på, men deretter vil analytikere lese med lys og lykte etter signaler på hvorvidt fusjonen er vellykket eller ei.
Hva enn utfallet måtte bli - Carly Fiorina har uansett allerede <A class="bodylink-story" HREF="/digi98.nsf/pub/eb20020227093750_er_40089265">sikret seg</A> en passe stor pensjon.