BEDRIFTSTEKNOLOGI

OpenOffice-utvikler frykter for prosjektet

Utbrytere skal «redde» OpenOffice.org med raskere utvikling og bedre støtte for Microsofts formater.

14. okt. 2008 - 14:37

Kontorsuiten OpenOffice.org kom i går i versjon 3. Programvaren regnes av de fleste som det viktigste konkurrenten til Microsoft Office, i alle fall dersom man ser bort fra webbaserte løsninger.

    Les også:

Men ikke alt ser ut til å være bare fryd og gammen i fellesskapet som står bak den åpen kildekode-baserte kontorsuiten. Michael Meeks, en bidragsyter til prosjektet som er ansatt av Novell, mener OpenOffice.org for et «svært sykt prosjekt».

I dette blogginnlegget viser Meeks til statistikk, som med visse forbehold forteller at utviklingstakten i prosjektet er sterkt synkende. Det samme gjelder også antallet personer som bidrar til prosjektet.

Utviklingen av OpenOffice.org ledes av Sun, og selskapet er også den største bidragsyteren, målt i antallet personer som har levert mer enn en viss mengde kode. Antallet aktive utviklere er nå 24, noe som Meeks hevder at er det laveste antallet siden tellingene startet.

Antallet aktive utviklere knyttet til OpenOffice.org-prosjektet mellom september 2000 og juli 2008.
Antallet aktive utviklere knyttet til OpenOffice.org-prosjektet mellom september 2000 og juli 2008.

- Selv når man ser mest mulig positivt på det, er OpenOffice.org, sett fra et utviklingsperspektiv, i beste fall i ferd med å stagnere, skriver Meeks.

Han mener dette har stor betydning.

- Å overlate prosjektet til en enkelt leverandør vil aldri gi oss den strålende kontorsuiten vi behøver, skriver Meeks.

Meeks ser ut til å mene at Sun har stor skyld i det som skjer. Han mener at situasjonen bare kan bedres ved å distansere prosjektet fra Sun og å sette de av utviklerne som aktivt bidrar i førersetet.

Meeks beskriver systemet OpenOffice.org ledes etter er forbeinet, lammet og vilkårlig. Han skriver at det i dag finnes mange prosesstrinn i dag som brukes til å hindre at kode blir inkludert. Disse trinnene mener Meeks at fungerer dårlig og er forferdelig demotiverende.

- Dette bør kunne bidra til å trekke til seg frivillige. Så snart de er tiltrukket og aktive, lytt til dem uten å behandle dem overlegent, skriver Meeks.

Meeks ønsker at prosjektet blir mindre toppstyrt, at det blir færre krav til å gi fra seg alle rettigheter til Sun før man kan bidra.

digi.no har tidligere snakket med personer innen friprogmiljøet som har kommet med lignende kritikk, men ingen av disse har ønsket å bli sitert på dette. Sun tilbyr nemlig også StarOffice, et produkt som stort sett er basert på den samme kildekoden som OpenOffice.org, men som tilbyr en del ekstra funksjonalitet Sun tar betalt for. En del av denne funksjonaliteten er levert av tredjepartsleverandører.

- Enda bedre, del eierskapet av koden med en non-profit stiftelse for å garantere stabiliteten og en uavhengig framtid for kodebasen, skriver Meeks, som oppgir at han har liten tro på at dette vil skje.

I stedet oppfordrer han utviklere med ønske om å bidra til å henvende seg til utbryterprosjektet Go-OO, som han selv nå er medlem av. Prosjektets utgave av OpenOffice.org skal ha bedre støtte for binære Microsoft Office-formater, bedre støtte for VBA-makroer og raskere oppstart. Det loves også langt mindre byråkrati knyttet til innleveringen av kodebidrag.

    Les også:

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.
Tekjobb
Se flere jobber
Jobbsøknad: Slik skiller du deg ut i den store bunken
Les mer
Jobbsøknad: Slik skiller du deg ut i den store bunken
Tekjobb
Få annonsen din her og nå frem til de beste kandidatene
Lag en bedriftsprofil
En tjeneste fra