BEDRIFTSTEKNOLOGI

Opera flytter serverpark til sagaøya

- Flytter så mye vi kan til Island, sier Jon von Tetzchner til digi.no.

Opera Mini vokser enormt. Den spesielle nettleseren brukes nå av 60 millioner brukere. Nå flytter Opera viktig infrastruktur til Island, forteller gründer Jon von Tetzchner.
Opera Mini vokser enormt. Den spesielle nettleseren brukes nå av 60 millioner brukere. Nå flytter Opera viktig infrastruktur til Island, forteller gründer Jon von Tetzchner. Bilde: Per Ervland
26. mai 2010 - 09:10

Sagaøya gir grønn kraft til våre rødglødende servere. Slik beskriver Opera Software flyttingen av servere til et flunkende nytt datasenter på Island.

- Vi setter opp et datasenter på Island gjennom en avtale med et selskap som heter Thor. De er det første selskapet som tilbyr dette på Island og vi er deres første store kunde, sier Opera-gründer Jon Stephenson von Tetzchner til digi.no.

Den symbolske snorklippingen var byttet ut med sammenkoblingen av to datakabler, da den islandske presidenten og andre prominente gjester fredag markerte åpningen.

Voldsom vekst i bruken av nettleseren Opera Mini krever sitt. Som kjent komprimerer selskapets serverpark datatrafikken, slik at brukerne kan glede seg over rask nettsurfing, særlig over ellers trege mobillinjer.

For å ta unna trafikken til over 60 millioner Mini-brukere har de bygget ut datasentraler verden over; USA, Kina, Polen, Korea, Oslo. Nå flytter de deler av infrastrukturen til Island.

Det hardt rammede landet oppfattes som svært godt egnet til formålet. Men hvorfor flytte varme servere til vulkanøya Island?

Svaret er været. Det er vindkraft som skal kjøle ned Operas varme servere.

- Her tar man i bruk naturkreftene, for å si det sånn. For en gangs skyld kan vi bruke været til noe positivt, sier islenderne. Det er mye vær på Island, sier Tetzchner som selv har islandsk mor og er oppvokst på Reykjavík.

At Opera Software er en stor kunde er det ingen tvil om. Allerede for to år siden slukte tjenesten Opera Mini 10-20 prosent av all nettrafikk ut av Norge.

- Vi vokser voldsomt. Det siste året har Mini-trafikken økt over 200 prosent og antall brukere rundt 150 prosent. Den månedlige veksten er på pluss minus ti prosent, sier Tetzchner.

Etter hvert har Opera «vokst ut overalt». - Vi fyller svært raskt opp datasentre, sier han. Det koster penger. Island er et gunstig alternativ. I tillegg er driften grønnere.

- Vi kommer til å flytte så mye vi kan til Island. Men det er en grunn til at vi har satt opp datasentre flere steder i verden. En ting er sikkerhet, men også ytelse. Dermed kan vi ikke ha bare ett datasenter.

Linjekapasiteten ut av Island og til resten av verden er han ikke bekymret for. - Det er noen vanvittig tykke kabler ut av Island. En veldig liten del av dette er i bruk i dag, ifølge Tetzchner.

- Hva kan serverparken deres brukes til?

- Hva som helst, blant annet Opera Mini og Opera Turbo. I tillegg har vi våre community-servere. Det er godt mulig de ikke flyttes til Island i denne omgang, men i fremtiden.

- Hva skjer hvis vulkanutbrudd klipper over fiberen?

- Det er snakk om flere fiberkabler. De er lagt på en slik måte at det er mindre sannsynlig at de skal rammes ved et utbrudd. Hvis en kabel ryker har man løsninger for å fikse det. Skulle flere ryke kan vi kjøre over andre datasentre. Vi har løsninger for det.

- Ville det ikke vært bedre å ha datasentre i trygge norske fjell enn slike utrygge omgivelser?

- Google og Microsoft er blant flere giganter som snuser på Island, sier Tetzchner. <i>Bilde: Per Ervland</i>
- Google og Microsoft er blant flere giganter som snuser på Island, sier Tetzchner. Bilde: Per Ervland

- Jeg tror ikke det er så veldig utrygt på Island. Norge hadde ikke vært et veldig mye dårligere alternativ, men strømmen er mye billigere på Island.

Akkurat hvor mye Opera Software regner med å spare på flyttingen har de ikke tall på.

- Men dette gir en god besparelse for oss. Strømkostnader er en betydelig del av totalkostnadene, så dette vil monne.

Gigantene snuser på sagaøya

Opera er slett ikke alene om å ha pekt seg ut Island som en lukrativ plass å drive datasenter. Men det norske nettleserselskapet er først ute. Det vekker oppsikt blant IT-gigantene.

Islands president Ólafur Ragnar Grímsson har fortalt Tetzchner om møter han har avholdt med Microsoft og Google. De er interessert i å gjøre det samme som Opera. Å flytte viktig infrastruktur til vulkanøya.

- Det er nok flere andre som snuser på Island. Det er veldig naturlig. Hvis du plasserer noen titalls servere i et datasenter og skal kjøle det ned, så går det med enormt mye energi, sier Opera-gründeren.

Han forteller også at Operas beslutning blir lagt godt merke til, særlig blant IT-gigantene.

- Vi har en vanvittig mengde data, så dette er noe det legges merke til. Opera har fått veldig mange telefoner etter at dette ble kjent.

- Setter Norge i et godt lys

Islandske myndigheter gleder seg stort over inntoget. Dette setter også Norge i et positivt lys, mener Tetzchner.

- Det er veldig mye dårlig nytt fra Island for tiden. Landet er inne i en tøff periode. Den islandske presidenten og industriministeren ga uttrykk for at det er veldig positivt at Opera legger en viktig del av sin bedrift her.

Opera-gründeren legger ikke skjul på at timingen er god. Island ligger som kjent med knekket økonomisk rygg etter finanskrisen.

- Det merker man også godt som turist nå. Verdien av den norske kronen på Island er verd det dobbelte av hva den var for to år siden.

Fakta om datasentralen de nå tar i bruk på Island:

  • Thor Data Center ligger på Steinhella i Hafnarfjörður, som er Islands tredje største by.
  • Opera oppgir at dette er verdens mest øko-vennlige datasenter.
  • PUE-graden er på 1,1 («power usage effectiveness»). All energi kommer fra fornybare kilder.
  • 3,2 megawatt er sikret så langt, med mulighet for ekspandering til 19,2 megawatt.
  • Datasenteret er basert på moduler som er lagret i ISO-fraktkonteinere.
  • Linjene kobles tett opp mot to backbones, vestover og østover til kontinentene på begge sider av Island. Undersjøisk fiberforbindelse leveres av det islandske telekomselskapet E-Farice.
  • Opera Software har én ansatt på Island, men serverne skal i all hovedsak fjernstyres fra utlandet.

    Les også:

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.
Tekjobb
Se flere jobber
Hvordan lage en stillingsannonse på Tekjobb?
Les mer
Hvordan lage en stillingsannonse på Tekjobb?
Tekjobb
Få annonsen din her og nå frem til de beste kandidatene
Lag en bedriftsprofil
En tjeneste fra