AVTALER & KONTRAKTER

Oppkjøp kan frigjøre Apple mer fra Google

Skal ha kjøpt canadisk kartselskap.

Harald BrombachHarald BrombachJournalist
15. juli 2010 - 13:55

Apple og Google har ikke verdens beste forhold for tiden. Dette skyldes først og fremst Android, som Apple virker svært misfornøyde med.

Nå ser det ut til at Apple vil gjøre mer for å øke avstanden mellom selskapene. For til tross for at forholdet mellom selskapene er dårlig, er flere av Googles tjenester standardvalg i blant annet Apple iPhone.

I går meldte Le Soleil at Apple har kjøpt det canadiske selskapet Poly9, som er mest kjent for å lage FreeEarth (nå Poly9 Globe), en 3D-løsning som kan minne om Google Earth og som har blitt brukt i forbindelse med blant annet NORADs Santa Tracker.

Ifølge Le Soleil skal oppkjøpet ha skjedd nylig, men likevel såpass lenge siden at de fleste av de ansatte har rukket å flytte fra Québec til Silicon Valley i California. Apple hovedkvarter ligger i Cupertino, en av flere byer som ligger i området som kalles Silicon Valley.

Det vanlige nettstedet til Poly9 er ikke lenger tilgjengelig, og selskapet Twitter-konto har ikke blitt oppdatert siden mars. Ifølge Le Soleil har selskap fortsatt postadresse i Québec, men kontoret skal være stengt. Men ingen i verken Poly9 eller Apple har villet uttale seg om det angivelige oppkjøpet.

Apple har også tidligere kjøpt et selskap som driver med kartteknologi. Dette var Placebase som ble kjøpt av Apple i fjor høst. Placebase tilbød en direkte konkurrent til Google Maps.

Men dette skjedde før det virkelige bråket mellom Apple og Google startet. I januar langet Apple-sjef Steve Jobs ut mot Google og sa at selskapet «Don't be Evil»-mantra er pissprat. Årsaken var at Googles Android-plattform da hadde vist seg å være en seriøst konkurrent til Apples iPhone.

- De begynte med mobiltelefoner. Google ønsker utvilsomt å ta knekken på iPhone. Men vi kommer ikke til å la dem gjøre det, sa Jobs den gang.

Først nylig kom Larry Page, som sammen med Sergey Brin etablerte Google, med et svar på tiltalen, hvor han antydet at Jobs kanskje bedrev litt omskrivning av historien.

– Vi har jobbet med Android i svært lang tid, med forestillingen om å produsere telefoner som er tilpasset Internett og å ha gode nettlesere og alt det der, fordi det ikke eksisterte på markedet. Jeg mener at karakterisering om at vi kom i ettertid ikke er helt rimelig, sa Page i forrige uke, ifølge Reuters.

Det er ikke så veldig vanskelig å forstå at Page er inne på noe. Allerede i august 2005 ble det kjent at Google hadde kjøpt selskapet Android, hvor Googles nåværende Android-sjef, Andy Rubin, var blant medgründerne. Før Android ble etablert, var Rubin både medgründer og administrerende direktør i Danger, som i 2008 ble kjøpt av Microsoft og integrert i samme avdeling som lanserte de mislykkede Kin-mobilene.

Noe av striden mellom de to selskapene skyldes også resultatet av at begge hadde styremedlemmer som var ansatt hos det andre selskapet. Google-sjef Eric Schmidt var styremedlem hos Apple fra 2006 til august i fjor, da han trakk seg.

- Google med Android og nå Chrome OS beveger seg inn på flere av Apples kjerneområder og dermed ville Erics effektivitet blitt betydelig svekket. Han ville vært nødt til å avstå fra enda flere møter grunnet interessekonflikter, sier Steve Jobs den gang, da forholdet tross alt fortsatt virket ganske gemyttlig.

    Les også:

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.