Aksjekursen til Hewlett-Packard, verdens største PC-produsent, steg 2,4 prosent torsdag på New York Stock Exchange. Ifølge nyhetsbyrået Reuters skal flere oppkjøpsfond være interessert i å splitte opp selskapet.
Oppkjøpsfond som Blackstone Group, Kohlberg Kravis Roberts og TPG Capital, argumenterer for at HP burde spinne av og selge noen av sine enheter siden de per i dag er involvert i for mange forretningsområder.
Ikke innfridd
Ifølge Reuters er HPs toppsjef, Leo Apotheker, ikke interessert i å bryte opp selskapet. Men press fra aksjonærene vil kunne bli vanskelig å stå imot dersom han ikke klarer å bedre selskapets resultater. De siste to kvartalene har HP ikke innfridd forventningene på Wall Street - med begredelig kursutvikling som resultat.
Oppkjøpsfond har vært interessert i HP i flere år, særlig etter turbulensen i kjølvannet av avgangen til Carly Fiorina og etter at IBM solgte sin PC divisjon i 2004 for å fokusere mer på software og tjenester. Flere mener at HP er underpriset – og salg av enheter vil kunne frigjøre aksjonærverdier og sende aksjekursen opp.
PC mest utsatt
Etter en periode under tidligere toppsjef Mark Hurd gjennomgikk konsernet store effektiviseringer, men denne effekten har ikke vedvart. Omsetningsveksten har uteblitt, og flere spør seg om selskapets data, printer og enterprise service enheter kan være verd mer hver for seg enn selskapets nåværende markedsverdi på 72 milliarder dollar.
Ifølge Reuters er det HPs PC-divisjon som er den mest utsatte enheten. Kombinasjonen av lave marginer, knallhard konkurranse og fallende etterspørsel i konsumentmarkedet gjør dette til et område som kan bli solgt i likhet med IBMs salg til Lenovo i 2004. Også den lukrative printerdivisjonen blir nevnt som et aktuelt salgsobjekt.
HPs PC-divisjon sto ifølge Reuters for 13 prosent av selskapets totale overskudd i forrige regnskapsår, mens printer-divisjonen sto for 30 prosent. Enterprise-divisjonen, blant annet lagring og tjenester, sto for 56 prosent.
Kursfall
Kilder nær selskapet som Reuters har snakket med sier at det ikke er ventet at HP vil gjøre noen drastiske endringer i nær fremtid. Spørsmålet er om aksjonærene vil gi den nye toppsjefen, som er hentet fra SAP, tid til å vokse i nye markeder som cloud computing og det kraftig voksende tablets segmentet.
Siden Apotheker tok over HP-skuten for åtte måneder siden har aksjekursen falt 13 prosent. På samme tid har den teknologitunge Nasdaq-indeksen har steget 30 prosent.