USAs beredskapsgruppe mot datakriser, US-CERT, skriver på sitt nettsted at de er oppmerksomme på meldinger om kybertrakassering av opposisjonelle i Russland. De viser til en rapport i Associated Press, som gjør rede for flere angrep, og som trekker en parallell til det offentlige nettsteder i Estland opplevde i april og mai i år.
Les også:
- [12.08.2008] Georgia anklager Russland for kyberkrig
- [09.11.2007] Slik angrep kyberkrigerne Estland
- [28.09.2007] Estland vil ha FN-konvensjon om IT-krig
- [27.09.2007] IT-folk til Norges hemmeligste jobb
- [18.05.2007] Hevder Putin styrer nettangrep
Ifølge denne rapporten klager opposisjonelle partier og uavhengige medier over at mørke krefter ser ut til å ha satt av store ressurser for å hacke deres nettsteder og sette dem ut av spill. Motivet gir seg selv: Det gjelder å hindre dem fra å nå ut med sitt budskap fordi det er parlamentsvalg i desember og presidentvalg i mars 2008.
Angrepene skal foregå gjennom store nettverk av zombie-PC-er.
Rapporten navngir Stanislav Belkovskij som kilde til en påstand om at angrepene ledes av en av president Vladimir Putins nærmeste medarbeidere.
Det avvises på det sterkeste av talspersoner for regjeringen. Disse peker på at det er enkelt å forfalske spor fra slike angrep slik at de peker mot Kreml.
Belkovskij er grunnlegger og daglig leder av en institusjon kjent som National Strategy Institute. Han er kjent for korrekte spådommer om russisk politikk, blant annet tiltakene mot oligarkene i 2004 som førte til den såkalte Yukos-affæren. Han er også kjent for sin evne til å holde seg selv i rampelyset. Vestlige kommentatorer har uttrykt tvil om hvor uavhengig han egentlig er av regimet, og antydet at han i det minste delvis kan spille rollen som utslipper av prøveballonger.
Putin-regimet har tatt flere tiltak i det siste for å presse gjennom en større grad av selvsensur i opposisjonelle medier på nett, papir og kringkasting.
I mars ble det opprettet et direktorat som tildeler lisenser for alle former for medievirksomhet. I april kom et dekret som forbyr «ekstremistiske uttalelser», med en noe bredere definisjon av «ekstremisme» enn bare tsjetsjensk separatisme.
Dekretet i april førte til advarsler, bøter og siktelser mot nettjournalister, bloggere og deltakere i nettfora for politiske diskusjoner.
Det ulovlige partiet Nasjonal-bolsjevikene, som brukte nettet til å organisere demonstrasjoner i Moskva, St. Petersburg og andre storbyer, sier de opplevde intense distribuerte tjenestenektangrep fra februar til april, og at serveren deres i USA ble satt helt ute av spill. Da angrepene opphørte ble normal trafikk gjenopprettet, men bare en tredel så mange besøkende per dag som da angrepene startet.
Pavel Tsjernikov, webredaktør i dagsavisa Kommersant, sier til Associated Press at de ble angrepet tidlig i mai, etter at de hadde publisert en avskrift av russiske etterforskeres avhør av den London-bosatte oligarken Boris Berezovskij. Samme dag ble nettstedet til den opposisjonelle radiokanalen Ekho Moskvij overveldet av et stort anlagt tjenestenektangrep.
Ingen av disse angrepene er etterforsket av russisk politi.