Selskapet Boston-Power ble etablert i 2005 av en internasjonalt kjent ekspert på batterier, Uppsala-utdannede Christina Lampe-Onnerud. Hun fikk med seg flere andre autoriteter, og samlet kapital fra Venrock Associates og Gabriel Venture Partner i et prosjekt som går ut på å framstille sikrere og mer effektive litium-ion-batterier.
Lampe-Onnerud og hennes kolleger så for seg hvordan andre produsenter hadde ofret sikkerheten i sine bestrebelser for å oppnå høyere ytelse og lavere kostnader.
Dette var ett år før IT-verden ble skaket av batterikrisen, der frykten for brannfarlige batterier førte til at ti millioner PC-batterier måtte inndras, og batteriprodusenten Sony sto tilbake med ødelagt rykte.
Les også:
- [02.11.2008] Ny batteriskandale for Sony
- [02.01.2008] Forbyr reisende å ha med reservebatterier
- [26.03.2007] Tynn plastfilm kan brukes som batteri
- [25.10.2006] Sony visste om batteriproblemer i fjor
- [28.09.2006] Tar affære etter alle batteri-brannene
- [22.09.2006] Vil lage standard for PC-batterier
- [17.08.2006] Derfor begynner det å brenne i batteriene
Lampe-Onnerud bestemte seg etter etableringen for å satse på PC-batterier i første omgang, siden hun mente de (da potensielle) problemene med litium-ion-batterier var størst der.
I går, på konferansen Demo 07 i California for oppstartselskaper, gikk Lampe-Onnerud på podiet sammen med «Distinguished Technologist» John Wozniak fra HP for å vise hovedtrekkene i den nye teknologien, døpt Sonata, for neste generasjons PC-batterier.
Med støtte fra HP og andre, regner Boston-Power med at de første Sonata-batteriene kan komme på markedet i løpet av sommeren. Selskapet har sikret seg produksjonsanlegg i Shenzhen i Kina.
Sonata-batteriene er litium-ion-batterier, i likhet med dem som Sony måtte trekke tilbake. Forskjellen er at Boston-Power tar forskjellige grep med innpakning og kjemi for å få mer ut av den grunnleggende teknologien, samtidig som batteriet blir sikrere. På den andre siden er den nye konstruksjonen kompatibel med de store leverandørenes fysiske og elektriske design. Det innebærer at Sonata-batterier vil gå rett inn i grensesnittene som allerede finnes, og ikke se nevneverdig forskjellig fra dagens PC-batterier.
Dette strider delvis mot det andre eksperter har hevdet, at det trengs en reduksjon i driftsspenningen for at litium-ion-teknologien skal være sikker på å ikke overopphetes under bestemte betingelser.
Boston-Power lover batterier som er sikrere, varer lenger og lades raskere enn dem som er på markedet i dag.
Bedre sikkerhet er et resultat av flere nye egenskaper, som en annen innpakningen, redusert hastighet på kjemiske prosesser, nye termiske sikringer som slår av strømproduksjonen når det skjer noe unormalt, nye interne brytere og en ny måte å regulere det interne trykket på.
Andre forbedringer gir lenger levetid og redusert ladetid. Boston-Power mener at et Sonata-batteri vil vare like lenge som selve PC-en. Tunge brukere erfarer i dag at de må bytte batteri hvert år. Sonata-batterier skal gi full ytelse over tre år.
Selskapet hevder også at ladetiden er redusert til en tredel: En halvtime er nok til å øke kapasiteten fra null til 80 prosent. Dagens batterier krever rundt halvannen time for å nå samme nivå.
Sonata-batteriene kan ventes å bli betraktelig dyrere enn dagens batterier. Hvis det viser seg at løftet om lengre levetid holdes i praksis, kan de likevel bidra til å redusere totalkostnaden for brukerne.