Under en pressekonferanse på torsdag i forrige uke la Hans Gude Gudesen, gründeren og hjernen bak Opticom, frem sin forklaring på hva som gikk galt. Samtidig brettet han ut i detalje hvordan arvtageren, Thin Film Electronics, likevel har en mulighet.
For Opticom har klart å lage plastbaserte minneceller i ruteark som kan stables i høyden. Hovedproblemet til selskapet er at hverken de eller andre har klart å lage kretser som kan styre lesing og skriving til plastteknologien. Styringskretsene må lages med tradisjonell silisium, noe som krever litografi og dyre fabrikker.
Opticom kom langt og gjorde store fremskritt, men selskapet underestimerte totalt hvor raskt utviklingen av andre teknologier, spesielt Flash gikk. Fremveksten av MP3-spillere og digitale kamera skapte utløste et voldsomt moment og prisfall for Flash-minnebrikker.
Opticom aldri klarte å lage en komplett brikke i plast med minneceller og lese/skrive-elektronikk, men Gudesen ser likevel en mulighet.
For det finnes markeder for minnebrikker som må stikkes inn i en leser, men Opticom satser ikke på vanlige minnebrikker til kamera og mobiler. Selskapet har i stedet kastet sine øyne på garantisikring av produkter.
For verdens markeder og butikker flommer over av falske produkter. I mange tilfeller rammer det bare produsenten, for eksempel når det gjelder falske klokker eller håndvesker. Det som er verre er falske flydeler eller falske medisiner.
Gudesen og Thin Film har satser nå på å bruke deres billige skrivbare plastminne til å legge inn ID-brikker i produkter som så kan leses av for å sikre ektehet.
Teknologien kan sammenlignes med RFID-teknikken, men har andre styrker og svakheter. RFID er en trådløs teknikk som leser ID-brikker. Brikkene trenger derfor ikke fysisk kontakt, men antenne-kretsene gjør at de ørsmå ID-brikkene er for store til mange varer. RFID sliter også med å lese mange brikker samtidig.
Svakheten til Thin Films teknologi er at den krever fysisk kontakt, men dette skjer i mange tilfeller når brukere kobler til en del eller setter inn ting i en annen vare, for eksempel barberblad og barberhøvel. Brikkene til Thin Film kan produseres med blekkskriver-teknologi og blir ekstremt billige, forteller Gudesen. Dette har RFID slitt med. Målet har vært en brikke som koster 60-70 øre (10 cent) skal man feste brikkene til enkeltvarer.
Gudesen mener at Thin Films ID-brikker også kan brukes til å skape svindelfrie billetter. Billetter med en Thin Film minnekrets som har et ID-nummer vil kunne leses av under en kontroll. Falske konsertbilletter er et stort problem.
Thinfilm/Opticoms teknologi ikke kan brukes som lagringsbrikker i digitalkamera, trolig på grunn av lese/skrive-hastighet og at Thin Film ikke er klar med kort i gigabyte-klassen.
Thin Film har demonstrert en leser og sin teknologi, men Gudesen fortalte på torsdag at Opticom hverken har tid eller penger til skape ferdige produkter. Selskapet har bare penger til å drive frem til januar. Gudesen ønsker derfor å fusjonere eller selge selskapet til en aktør som driver med ID-teknologi.
Men noen pris vil han ikke sette på selskapet nå. Tidligere i våres sa Opticom/Thin Film nei til nye investorer da emisjonskursen endte på 22 kroner. Dette priset selskapet til 352 millioner kroner.