BEDRIFTSTEKNOLOGI

Oracle er klar med «verdens raskeste prosessor»

Har egne akseleratorer for databasefunksjonalitet.

Oracle hevder at nye Sparc M7 er verdens raskeste mikroprosessor.
Oracle hevder at nye Sparc M7 er verdens raskeste mikroprosessor. Bilde: Steve Walker
Harald BrombachHarald BrombachJournalist
27. okt. 2015 - 09:28

Oracle kunngjorde i går at selskapets nye Sparc M7-prosessor nå er tilgjengelig i en helt nye serie med servere, samt en klynge, fra selskapet.

M7-prosessoren skal være den første Sparc-prosessoren Oracle har bygget helt fra bunnen av etter oppkjøpet av Sun Microsystems i 2010. Selskapet kaller den for verdens raskeste mikroprosessor. Den skal ha satt nye rekorder i en rekke ulike ytelsesmålinger, inkludert SPECjEnterprise2010-benchmarken for database og Java.

Den nye prosessoren leveres med 32 kjerner som til sammen kan kjøre 256 tråder og er klokket til opptil 4,1 GHz. Systemer med 16 slike prosessorer kan ta i bruk opptil 8 terabyte med minne.

Maskinvareakselerasjon

Det er likevel andre egenskaper med Sparc M7 som er mer oppsiktsvekkende. For eksempel er alle de 32 kjernene utstyrt med co-prosessorer som skal kunne akselerere viktige datafunksjoner. Det er spesielt databaseapplikasjoner som vil dra nytte av dette.

Funksjonene inkluderer dekomprimering av minne, minneskanning, områdeskanning, filtrering og «join assist». Oracle kaller dette for «SQL in Silicon».

Ifølge Oracle skal dette gi opptil ti ganger bedre ytelse ved spørringer, kombinert med at effektiviteten til hver CPU-kjerne forbedres og minnebruken reduseres. Dekomprimeringen av minnet skal kunne gjøres med en hastighet på 100 gigabyte per sekund, noe som ifølge Oracle tilsvarer det som er mulig med 200 CPU-kjerner.

Denne funksjonaliteten støttes allerede av Oracle Database 12c In-Memory, men skal også gjøres tilgjengelig for utviklere av andre database- og big data-systemer.

Sparc M7 har også støtte for maskinvare-assistert kryptering bygd inn i hver av de 32 kjernene, slik at bruk av krypteringsalgoritmer som AES, DES og SHA kan utføres raskere. Eksisterende programvare kan utnytte dette uten endringer.

Sikkerhet i silisium

Den nye prosessoren inkluderer også en funksjonalitet som Oracle kaller for «Silicon Secured Memory», noe som innebærer sanntidssjekking av aksess til data i minnet. Dette skal bidra til å beskytte mot ondsinnet inntrengning og programvarefeil. Funksjonaliteten krever dog at har innebygd støtte for den. Oracle Database 12c har dette, og Oracle opplyser at det skal være enkelt å skru på også for eksisterende applikasjoner.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.