USA og EU har delt ut fengselsstraffer og milliardbøter til verdens største leverandører av minnebrikker etter skandalen som ble rullet opp i 2002.
Samsung, Infineon, NEC, Hitachi, Mitsubishi, Hynix, Elpida, Nanya og Toshiba er blant aktørene som er felt for ulovlig prissamarbeid.
Det ble avdekket en global sammensvergelse, som hadde drevet opp prisene på standard PC-minne, såkalt DRAM.
Flere av selskapene som konspirerte fikk strafferabatt i bytte mot å samarbeide under etterforskningen.
Micron, USAs største minneprodusent, inngikk tidlig en avtale. Fordi de la kortene på bordet slapp selskapet billigst unna. Bøtene deres ble nedsatt til null.
Privat søksmål
Avtalen de gjorde med USA og EU lukket imidlertid ikke muligheten for private søksmål. Og det er akkurat det som kommer nå.
Oracle saksøker Micron for å krevd kunstig høye minnepriser fra Sun Microsystems. Søksmålet ble levert en føderal domstol i California fredag i forrige uke, ifølge Bloomberg.
Sun, som siden er kjøpt opp av Oracle, skal ha kjøpt DRAM-brikker fra Micron for to milliarder dollar i perioden 1998 - 2002.
Ifølge søksmålet krever Oracle en uspesifisert erstatningssum for brudd på amerikanske konkurranselover. I praksis krever selskapet å få tilbakebetalt overprisen ganger tre, som ifølge Bloomberg er i henhold til de samme lovene.
Verken Oracle eller Micron har ønsket å kommentere saken.
Les også:
- [20.05.2010] DRAM-kartell fikk strafferabatt
- [18.05.2010] Milliardbøter for ulovlig prisfiksing
- [22.09.2006] Samsung-sjef i fengsel for prisfiksing
- [31.01.2006] Ny bot for prisfiksing av minnebrikker
- [22.04.2005] Ny milliardbot for prisfikset minne
- [26.02.2004] Sammensvergelse bak prisfiksing av dataminne
- [20.06.2002] USA etterforsker prisfiksing av minnebrikker