BEDRIFTSTEKNOLOGI

Oracle ser frem til 64-bits Windows

David Colello i Oracle mener 10g-databasen under Windows vil ha samme egenskaper som under Linux.

22. mars 2004 - 14:09

En utgave av Oracle 10g-databasen for 64 biters Windows skal være rett rundt hjørnet. En av selskapets ledende utviklere, David Colello, har vært i Norge for å orientere kundene spesielt om potensialet Oracle 10g utgjør for 64-biters utgavene av Windows, det vil si for henholdsvis Intel Itanium og AMD Opteron.

Opteron-utgaven vil også passe til prosessorene som Intel har varslet under navnet "64 bit extension", tidligere kjent som Yamhill. Opteron og Yamhill er bakoverkompatible 64 biters utvidelser av den tradisjonelle 32 biters arkitekturen, og er også gjensidig kompatible, mens Itanium har en egen arkitektur. De konkrete forskjellene som vil differensiere databaseytelsen til Opteron i forhold til Intel "64bx" er ennå ikke kjent.

– Uansett er 64 biters utgaven av Oracle 10g bare en rekompilering av 32 biters utgaven. Vi vet at koden virker, og det er bare snakk om finjustering og testing med tanke på ytelse. Koden inneholder ingen begrensninger når det gjelder minne eller antall samtidige brukere. Det er det maskinvaren og Windows som setter.

Det innebærer at på Itanium-maskiner, kan man ha opptil 8 terabytes minne.

– Du vil med andre ord kunne kjøre enorme datavarehus i minne, med den ytelsesgevinsten det utgjør. Vi var svært overrasket når vi så hvor avhengig databaser er av minne.

I fjor høst noterte Oracle 10g-databasen seg for to ytelsesrekorder på Itanium-maskiner under Linux, med over en million transaksjoner per minutt på først en HP Superdome med 64 Itanium 2-prosessorer, deretter en klynge av 16 HP Integrity servere med fire Itanium 2-prosessorer hver.

– Det er markedsføringshensyn som gjør at vi velger Linux når vi skal registrere tpmC-tall. Det er ingen ting som tyder på at 10g på Windows skulle avvike mer enn et par prosent fra 10g på Linux, og forskjellen kan gjerne vise seg å være i Windows' favør. Teknisk sett er 10g på Linux og 10g på Windows nærmest likeverdige.

Colello mener maskinvarebegrensninger er den fremste årsaken til at Windows historisk sett ikke skalerte så bra. Nå er situasjonen totalt forandret. Skal man ha store og pålitelige systemer er Windows et reelt alternativ til Linux og Unix.

Og hva er så best av Linux og Windows for store databaseservere?

– Det som er avgjørende, er kompetansen hos brukeren. Med Oracle 10g er ikke ytelse noen faktor i valget mellom Linux og Windows, og jeg tror heller ikke at kostnader er det. Det viktige er hva man kan, og hva man må sette seg inn i. I tillegg kommer faktorer knyttet til den øvrige infrastrukturen. Spiller for eksempel Active Directory en sentral rolle, er det et godt argument for å velge Windows.

Når det gjelder ytelse og databaser, går det et klart skille mellom 32 biters servere og 64 biters servere. En av dem som har gjort interessante erfaringer, er Intel selv.

– Intel oppgraderte sitt callsenter fra Xeon til Itanium, i begge tilfeller på en fireveisserver. Med 600 brukere var den gjennomsnittlige belastningen på Xeon-maskinen 45 prosent, mot 20 prosent på Itanium. Overgangen kuttet responstiden fra 2,27 sekunder til 1,16 sekunder. Store spørringer som var umulig å kjøre på Xeon-maskinen gikk enkelt på Itanium-maskinen.

Colello forteller at han arbeider med en kunde som har et datavarehus i 10 terabyteklassen, og ønsker å kjøre flere samtidige spørringer.

– Med Xeon-servere må datavarehuset replikeres til seks forskjellige maskiner. Når de bytter til Itanium, vil de kunne gjøre det samme på én maskin, med de besparelsene det utgjør.

Erfaringen er at Xeon-anlegg gjerne flater ut ved mellom 300 og 400 databasebrukere. Colello understreker at selv om man flytter databasen til en 64 biters maskin, kan det fortsatt være hensiktsmessig å kjøre applikasjonsserveren på en 32 biters maskin. På applikasjonssiden kan man skalere bare ved å legge til servere.

– Hittil har ingen kunde bedt oss støtte 32 biters emuleringslaget på en Itanium-basert databasemaskin.

Både 32 og 64 biters utgavene av Oracle 10g databasen vil få en rekke forbedringer i forhold til 9i, blant annet innen installasjon, drift og klynging.

– Klynging kommer til å ble en vesentlig konkurransefaktor til vår fordel mot Microsoft SQL Server. Microsoft har ikke klynging. Vi har dessuten bedre grep om XML, og jo lenger det tar før Microsoft får ut Yukon, desto større blir vårt forsprang. Vi har allerede i dag et fullt ut funksjonelt .Net utviklingsmiljø som gir tilgang til Oracle-spesifikke funksjoner. Dessuten tilbyr vi portabilitet. Det du utvikler for Windows i dag, kan du overføre til Linux i morgen.

Se egen artikkel for en nærmere gjennomgang av Oracle 10g database for Windows, som nettopp er gjort tilgjengelig fra Oracles nettsted.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.