JUSS OG SAMFUNN

Oracle vil stanse all Java på Android

Saksøker Google for brudd på patenter og rettigheter, og krever forbud mot Dalvik JVM.

13. aug. 2010 - 11:01

Oracle har overrasket ved å levere et søksmål mot Google for overtredelser av patenter og opphavsrett. Søksmålet påstår at Dalvik, den virtuelle maskinen for å kjøre Java-programmer i mobiloperativsystemet Android, krenker syv ulike Java-patenter og relatert opphavsrett.

Oracle krever en ikke-spesifisert erstatning og et forbud mot «vedvarende overtredelser». Det vil i praksis si at all bruk av Dalvik må opphøre, og at Google må finne en annen måte å kjøre Java-applikasjoner på Android.

Google har ikke kommentert søksmålet, og viser til at de ikke har mottatt teksten. Søksmålet ble levert i går kveld norsk tid til US District Court in Northern California.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonsørinnhold
Atea
Nyskapningen som endrer PC-industrien

Oracles overtakelse av Sun tidligere i år ga selskapet kontroll over en av Suns viktigste oppfinnelser, programmeringsspråket Java. Det var opprinnelig tenkt som et språk der utviklere kunne framstille applikasjoner til et stort antall maskin- og systemvare plattformer, uten å måtte hensyn til særegenheter ved hver plattform. Disse særegenhetene skulle håndteres gjennom at hver plattform fikk sin «Java Virtuelle Maskin» (JVM). Effektiviteten til en Java-applikasjon er følgelig helt avhengig av ytelsen i den JVM den kjører på.

I sin tid forsvarte Sun beinhardt at de skulle ha full kontroll over alle JVM, til enhver plattform.

Da Microsoft på slutten av 1990-tallet insisterte på å lage en egen JVM til Windows, svarte Sun med et søksmål. Striden ble løst i april 2004 da Sun og Microsoft inngikk et epokegjørende forlik.

Når det gjelder den aktuelle saken mellom Oracle og Google, må det understrekes at Dalvik ikke er en JVM i tradisjonell forstand.

Den har en helt annen arkitektur, som er registerbasert, i motsetning til stackbasert. Den kan i motsetning til andre JVM ikke kjøre vanlig Java bytekode men krever kompilering til en egen bytekode i et format kjent som «dex», for «Dalvik executable». Dalvik kan ikke kompilere Java-applikasjoner som trekker veksler på blant annet biblioteket til Java ME.

Alt dette gjør at Android ikke kan kjøre vanlige Java-applikasjoner. Utviklere må ta hensyn til Dalviks begrensninger, og koden kan ikke leveres i samme format som til andre plattformer. En tilpasset Java-applikasjon omkompilert til dex tar mindre plass og kjører svært effektivt på den begrensede plattformen Android tross alt er.

Dalvik er oppkalt etter en landsby i Eyjafjörður på Island, der Google-utvikler Dan Bornstein hadde noen av sine forfedre. Hensikten var å få til en løsning som gjorde det mulig for utviklere å trekke veksler på Java-kompetanse og andre Java-applikasjoner når de skulle levere løsninger til den nye plattformen Android. Samtidig ønsket Google en løsning med langt større ytelse enn det man kunne oppnådd med en vanlig JVM.

Følgelig ble Dalvik nyutviklet fra grunnen av. Det påstås at Google ikke har benyttet seg av noe materiale som er vernet av Suns patenter eller opphavsrett.

Det er nettopp dette Oracle nå bestrider.

Oracle kan med rette spørre: Hvordan er det mulig å påstå at man kjører Java-applikasjoner, selv om det skjer på en uortodoks måte, ute å gjøre bruk av noe av det Sun har oppfunnet?

På den andre siden kan påstanden om at Google lyver når de forklarer at de ikke har benyttet seg av andres kode være svært vanskelig å bevise.

Google kan generelt sett sies å ha en noe lemfeldig omgang med andres opphavsrett. Bokprosjektet deres er for eksempel viklet inn i en omfattende strid med forfattere og forlag over hele verden, etter at de satt de i gang uten å konferere med dem som skrev eller utga bøkene.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.